Zadnji dan prenosa prijav za učence nekoliko kaotičen, šole pa so tega vajene

Slovenija 24. Apr 202319:44 0 komentarjev
srednja šola
Žiga Živulović jr./BOBO

Zadnji dan, ko so osnovnošolci še lahko prenesli prijavnice na želene srednje šole, je bil za marsikaterega učenca in njihove starše precej stresen. Kljub temu da imajo za prenos prijavnice 21 dni časa, namreč številni to storijo v zadnjih dneh ali celo urah. A srednje šole so takšnega ravnanja bodočih dijakov navajene, nekoliko bolj digitalen prenos prijave pa kalkuliranja v zadnjih dneh, ko je prijavo še mogoče prenesti, ni omejil. Zakaj pravzaprav učenci čakajo do zadnjega dne? Vse je mogoče pripisati nesrečnemu sistemu ocen in točk.

Vpis v srednjo šolo je povezan s precej stresa, številni osnovnošolci in njihovi starši pa preračunavajo točke in prosta vpisna mesta. Devetošolci so morali v začetku meseca oddati prijavnico za izbrano srednjo šolo, do danes pa so jo še lahko prenesli.

Tudi letos so učenci prijavnice lahko prenesli po elektronski pošti. Sistem se je uveljavil v zadnjih dveh letih, ki sta bili močno zaznamovani z epidemijo. Pred tem so morali namreč devetošolci, če so prijavnico želeli prenesti drugo srednjo šolo, to na prvotno izbrani šoli dvigniti osebno, nato pa jo prav tako osebno prenesti na drugo šolo. Postopek je sicer zdaj nekoliko manj stresen in časovno potraten, a še vedno ni digitalen v pravem pomenu besede, so na družbenih omrežjih opozorili nekateri starši.

Prenosi prijavnic v zadnjem trenutku niso nič novega in se dogajajo že vrsto let, nam je povedala ravnateljica Gimnazije Vič Alenka Krapež. Ravnatelji so že predlagali, da bi se rok za prenos skrajšal, saj se večina prenosov zgodi v zadnjih dveh ali treh dneh oziroma v zadnjih urah. “To je normalno in nas ni presenetilo,” je rekla.

srednja šola
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Zakaj prihaja do prenosov prijavnic v zadnjem trenutku in kaj imajo od tega dijaki? “Vse je odvisno od točk,” je povedala ravnateljica. V primeru, da se na izbrano srednjo šolo želi vpisati več učencev, kot je razpisanih mest, se namreč upoštevajo zgolj ocene v zadnjih treh razredih osnovne šole. “Situacija je stresna tako za osnovnošolce kot za njihove starše,” je rekla Krapež in dodala, da je bodočim dijakom že tako težko izbrati ustrezno srednjo šolo, nato pa je uspešnost njihove prijave odvisna le od ocen.

Učencem in njihovim staršem pa ravnateljica v primeru neuspešnega vpisa na izbrano srednjo šolo sporoča, da so vse gimnazije dobre. “Ni tako, da so dobre le tri, štiri ali pet gimnazij. Vse gimnazije izvajajo isti program in matura je za vse gimnazijce ista. Od dijaka pa je odvisno, kako uspešen bo,” je dejala Krapež. Poudarila je, da je šolanje v vsakem primeru trdo delo in ne zabava.

Število prostih mest je sicer mogoče še nekoliko povečati. Gimnazija Vič ima letos razpisanih 168 prostih mest, po zaključku prenosa prijav pa se je nanje prijavilo 186 učencev. “Predlagala bom nadnormativne oddelke, da zapremo vpis. Upam, da bo svet to potrdil. Na ta način, lahko kar precej učencem in staršem olajšamo življenje do vpisa,” je rekla ravnateljica. Srednješolski razredi imajo namreč praviloma 30 učencev, to število pa je mogoče povečati za dva učenca. A morajo pri tem šole upoštevati tudi možnost ponavljanja letnikov, ne le v prvem letniku, ampak tudi kasneje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!