Varuh ogorčen: “Nesprejemljivo, da se invalide jemlje za talce”

Slovenija 12. Mar 202410:08 > 16:11 5 komentarjev
Peter Svetina
Varuh Peter Svetina (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Zagovornik načela enakosti je vlado pozval, naj pripravi zakonsko podlago za ureditev položaja invalidov, ki zaradi zdravniške stavke ne morejo podaljšati ali pridobiti vozniških dovoljenj. Tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina je pristojne znova opozoril na to problematiko. Ravnanje URI Soča, ki ne sliši priporočil in ne upošteva zavez iz konvencije o pravicah invalidov, ocenjuje kot nesprejemljivo. Ogorčen je, da "se jemlje invalide za talce".

Zagovornik načela enakosti je na podlagi zakona o varstvu pred diskriminacijo vladi priporočil, naj pripravi zakonsko podlago za ureditev položaja ljudi z invalidnostmi, ki zaradi zdravniške stavke ne morejo podaljšati ali pridobiti vozniških dovoljenj.

V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča namreč ambulanta za osebe s posebnimi potrebami med stavko deluje v omejenem obsegu.

Stavkajoči zdravniki edine ambulante v Sloveniji za voznike s posebnimi potrebami ne opravljajo vladnega odloka, po katerem morajo biti vsem ljudem z invalidnostmi storitve za pridobitev ali podaljšanje vozniških dovoljenj na voljo tudi med zdravniško stavko. Zato invalidi ostajajo brez vozniških dovoljenj, so zapisali pri Zagovorniku.

Spomnili so, da je Zagovornik je že 6. marca vladi priporočil, naj stori vse, da bodo vozniki z invalidnostmi, ki potrebujejo prilagoditev osebnega vozila, tudi v času zdravniške stavke lahko pridobili ali podaljšali vozniška dovoljenja.

Na URI Soča od začetka stavke ambulanta za osebe s posebnimi potrebami deluje v omejenem obsegu. Ne izvajajo pregledov, ki jih invalidi potrebujejo za podaljšanje vozniških dovoljenj, za posameznike, stare med 18 in 65 let. Vlada je zato 29. februarja sprejela odlok o zagotavljanju zdravniških storitev v času stavke, po katerem bi omenjena ambulanta tudi v času stavke morala delovati nemoteno.

Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je nato odločil, da bo sledil mnenju zdravniškemu sindikatu Fides, ki ocenjuje, da je vladni odlok neustaven in nezakonit. Fides je zato na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka. V ponedeljek so se na težave invalidov znova odzvali v stavkajočem sindikatu Fides, kjer pravijo, da je za nastalo situacijo odgovorna vlada, saj da bi lahko “težavo rešila na zelo enostaven način”.

Stavka zdravnikov, FIDES
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

V petek sta nato URI Soča obiskala zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo. Prvi je preverjal spoštovanje določil s področja zdravniške službe in pacientovih pravic med zdravniško stavko, drugi pa spoštovanje določil zakona o stavki in delovnopravne zakonodaje. V nobenem pregledu niso zaznali neskladnosti ali kršitev, so takrat poudarili v URI Soča.

To, da inšpektorat za delo ni ugotovil kršitev vladnega odloka, čudi ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel. V ponedeljek so zato prek zdravstvenega inšpektorata inšpektorat za delo zaprosili za zapisnik, saj želijo ugotoviti, “kako je do tega prišlo”, je povedala v izjavi za medije ob ponedeljkovem obisku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije je zaradi odločitve stavkovnega zbora URI Soča na ministrstvo za zdravje prejšnji teden poslal dopis z obvestilom o nedelovanju ambulante in jim predlagal, da uvedejo vse možne oblike sankcij, ki so na voljo. Ob tem so ponovno opozorili, da gre za kršitev mednarodnih konvencij, zakonov in odlokov.

Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je vlado, ministrstvo za zdravje in ministrstvo za notranje zadeve pozval, da z vladnim podzakonskim aktom invalidom, ki jim je ali jim bo v času zdravniške stavke poteklo vozniško dovoljenje, tega podaljša, dokler jim ne bo zagotovljena možnost zdravniškega pregleda za podaljšanje vozniškega dovoljenja. NSIOS je sicer že konec februarja na ministrstvo za infrastrukturo naslovil tak poziv.

Varuh človekovih pravic je ogorčen

Tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina je pristojne spet opozoril na problematiko omejenega delovanja ambulante za voznike s posebnimi potrebami. Ravnanje URI Soča, ki ne sliši priporočil in ne upošteva zavez iz konvencije o pravicah invalidov, ocenjuje kot nesprejemljivo. Ogorčen je, da “se jemlje invalide za talce”.

“Invalidi in pacienti nikakor ne smejo biti talci v bitki moči med vlado in zdravniki, zato od pristojnih pričakujem, da naredijo vse, da zagotovijo spoštovanje njihovih pravic. Naj ob tem ponovno spomnim na izvrševanje pravic, ki izhajajo iz konvencije o pravicah invalidov, iz katere izhaja, da morajo države pogodbenice invalidom omogočiti neodvisno življenje in polno sodelovanje na vseh področjih življenja ter zagotavljati pravico do samostojnega življenja in vključenosti v skupnost,” poudarja Svetina.

oseba na invalidskem vozičku
Slika je simbolična. (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Z URI Soča je Varuh v začetku marca prejel odziv, katerega sporočilo je bilo, da zdravniki dela ne bodo spreminjali, ker da je odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke nezakonit.

“Tak odgovor je povsem nesprejemljiv in kaže na aroganco in brezbrižnost vodstva URI Soča. V Sloveniji je namreč edino pristojno za presojo o tem ustavno sodišče. Poleg tega pa je iz človeškega vidika tudi edino razumno in pričakovano, da bi institucija, kot je URI Soča, pravice invalidov spoštovala v vseh okoliščinah. Od vodstva URI Soča zato pričakujem priznavanje pravic invalidom in ne zgolj posredovanje stališč stavkovnega odbora,” še poudarja Svetina, ki v teh težkih časih pričakuje, da bo vendarle prevladal razum v korist ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje