Zakaj Pahorja in Zorčiča ne bo na državni proslavi

Slovenija 26. Apr 202215:54 > 16:11 5 komentarjev
Janša
Tako je na lanskoletni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju premier Janez Janša položil venec. (Foto: BOBO)

Na današnji državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju ne bo predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Slovesnost bo namreč tako kot lani potekala na Mali gori pri Ribnici na Dolenjskem, urad predsednika republike pa je dvakrat zahteval spremembo lokacije. Namesto na proslavo je Pahor tako danes odšel na delovni obisk v Zagreb, saj se želi še pred četrtkovim obiskom v Nemčiji dogovoriti o vrhu Brdo-Brioni. Slovesnosti se ne bo udeležil niti Zorčič, ki pojasnjuje, da gre za nelegitimno proslavo. Zorčiča obžaluje tudi odločitev predsednika državnega sveta Alojza Kovšce, ki bo slavnostni govornik, in pravi, da gre za sramoto.

Tudi letos bo državna proslava na predvečer dneva upora proti okupatorju – tako kot lani – potekala na Mali gori pri Ribnici na Dolenjskem. Slavnostni govornik bo predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, predsednik vlade Janez Janša pa bo položil spominski venec k obeležju TIGR. Kljub temu da je bilo vabilo na proslavo po poročanju Dela poslano v imenu vlade, predsednika republike in državnega zbora, pa dveh najvišjih predstavnikov države na proslavo ne bo.

Predsednik republike Borut Pahor se bo namreč danes mudil na delovnem obisku v Zagrebu, kjer se bo sestal s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem. Pahor je na novinarski konferenci po srečanju z Robertom Golobom pojasnil, da se mora z Milanovićem dogovoriti o poteku vrha Brdo-Brioni in da želi to storiti še pred četrtkovim srečanjem z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem. “Če je predsednik v državi, mora iti na državno proslavo. To sem povedal tudi na sestanku z veteranskimi organizacijami, ki smo ga imeli prejšnji teden. Zaradi mojih pripomb na proslavo so mi rekli, naj tega ne storim. Šel bi tudi na to proslavo, ne glede na to, da ni sklicana čisto po mojih željah. Upošteval bi vladno odločitev,” je rekel Pahor.

Svoje nezadovoljstvo z izbiro lokacije je Pahor namreč izrazil že na srečanju s predsedniki domoljubnih in veteranskih organizacij minuli teden. V uradu predsednika so si prizadevali za spremembo lokacije. Vodja kabineta Alja Brglez je lokaciji nasprotovala na seji Koordinacijskega odbora za državne proslave 6. decembra lani, 30. marca pa je urad predsednika republike vladi poslal pisni dopis, v katerem je izrazil nestrinjanje in pozval k določitvi druge lokacije.

Zorčič: To je sramota

Na proslavo ne bo niti predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Opozoril je, da je bilo vabilo na proslavo poslano tudi v imenu državnega zbora, a jih odbor za proslave ni seznanjal z načrti, državni zbor pa pri pripravi ni sodeloval niti na noben drug način. “Gre še za eno proslavo, ki bo podobna lanski, pri kateri je šlo za nekakšno revizijo zgodovine. Glede na to, kakšno vabilo je bilo izdano, gre za nelegitimno proslavo. Na takšni proslavi jaz nimam kaj početi,” je povedal Zorčič. Ker s pripravo ni bil seznanjen niti urad predsednika republike, Zorčič ocenjuje, da gre za proslavo v režiji zgolj ene vladajoče stranke – SDS. Obžaluje pa tudi udeležbo Kovšce: “Mislim, da je takšna proslava sramota, in mi je žal, da se je kot predsednik državnega sveta udeležuje. To je sramota.”

Pahorjevo odločitev, da danes odpotuje na Hrvaško, Zorčič pozdravlja. “Če ima dogovorjen obisk, pozdravljam to, da gre raje tja in se dogovarja z našimi sosedi Hrvati, kot pa da hodi na takšno proslavo,” je povedal predsednik državnega zbora. Sam bo sicer dan upora proti okupatorju obeležil tako, da bo položil venec h grobnici narodnih herojev v Ljubljani in obiskal druga obeležja.

Na Mali gori so se 13. maja 1941 pripadniki antifašistične organizacije Slovencev iz takratne Italije TIGR spopadli z italijansko patruljo, kar velja za prvi oboroženi spopad Slovencev z okupatorjem v drugi svetovni vojni. Vodja vojaške organizacije Tigra Danilo Zelen, ki je bil v tem spopadu ubit, je bil prva žrtev protifašističnega gibanja pri nas.

Veteranske organizacije: Lokacijo razumemo kot spodkopavanje vloge OF

Neodobravanje izbire lokacije so na srečanju s Pahorjem izrazili tudi predsedniki domoljubnih in veteranskih organizacij (KoDVOS). “Prvi napad italijanskega okupatorja in domačih izdajalcev na tigrovce na Mali Gori ne predstavlja ne začetka ne celovitosti narodnoosvobodilnega odpora slovenskega naroda med NOB. Lokacijo proslave zato razumemo kot namerno spodkopavanje zgodovinske vloge Osvobodilne fronte slovenskega naroda in težnjo po načrtnem spreobračanju dejstev o kontinuiteti nastanka slovenske države,” so predstavniki KoDVOS pojasnili v izjavi minuli teden. Svoj protest so izrazili tudi na prej omenjenem srečanju s Pahorjem.

Pahor
Tamino Petelinšek/STA

“Obeležitev kot preplet govorjene besede, glasbe in govorov”

Poleg Kovšce bo zbrane na državni proslavi nagovoril župan občine Ribnica Samo Pogorelc. “Obeležitev državnega praznika dneva upora proti okupatorju je zasnovana kot spomin in opomin na zgodovinske dni slovenstva, ki so usodno zarezali v zavest slovenskega naroda. Obeležitev bo preplet govorjene, umetniško interpretirane slovenske besede v obliki poezije Ivana Minattija in Andreja Jelačina, instrumentalne in vokalne glasbe ter dela, ki je namenjen govorcema,” so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Nastopili bodo Trobilni kvintet Policijskega orkestra in Oktet Gallus, pevka Darja Gajšek ter igralci Ivo Ban, Pavle Ravnohrib in Roman Končar. V protokolarnem delu bo poleg policijskega trobilnega kvinteta sodelovala še Gardna enota Slovenske vojske.

Zorčič že obstruiral proslavo ob dnevu reformacije, ob dnevu državnosti Hojs razburil z zapisom o svinjah

Tudi lansko leto je proslava ob dnevu upora proti okupatorju potekala na Mali gori. Del javnosti je poleg lokacije razburil tudi vsebinski del slovesnosti, saj je bilo namreč slišati poezijo domobranskega pesnika Franca Balantiča in Lojzeta Grozdeta. Zbrane je takrat nagovori gospodarski minister Zdravo Počivalšek.

To pa ni bila edina slovesnost v času mandata minule vlade, ki je naletela na neodobravanje. Lanskega oktobra je tako Zorčič obstruiral proslavo ob dnevu reformacije, saj je menil, da sta si premier Janša in koalicija povsem podredila koordinacijski odbor za državne proslave. Pričakoval je namreč, da bo za proslavo uporabljen scenarij predlanske neizpeljane proslave. To bi pomenilo, da bi bil slavnostni govornik on, v Janševem kabinetu pa so se odločili za ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Rumeni jopiči
Borut Živulovič/BOBO

Ob lanskoletnem dnevu državnosti, ko je Slovenija na državni proslavi hkrati tudi prevzela predsedovanje Svetu EU, se je slovesnost začela z zvonjenjem cerkvenih zvonov, zbrane pa je nagovorilo več tujih državnikov, med njimi tudi madžarski premier Viktor Orban. Sočasno je na Prešernovem trgu potekala alternativna proslava, na katero so vabili petkovi protestniki. Protestne proslave se je udeležila tudi skupina t. i. rumenih jopičev, te je policija s prizorišča odstranila. V policiji je zaradi tega ravnanja potekala preiskava, trije policisti pa so prejeli opozorila pred odpovedjo. Notranji minister Aleš Hojs je takrat prihod pripadnikov rumenih jopičev na protestno proslavo komentiral z zapisom: “Ne meči biserov med svinje.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje