Zaplet z vabilom Zoranu Jankoviću: kdaj ga je župan prejel?

Slovenija 09. Mar 202215:01 > 15:29 3 komentarji
Zoran Janković
Borut Zivulovic /BOBO

Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj dopoldan povedal, da vabila za srečanje s predstavniki vlade, ki je potekalo v torek zvečer v Kamniku, ni prejel. Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da župan laže. Danes pa je Janković sporočil, da je vabilo za večerni dogodek prejel šele ob 13. uri istega dne. Iz kabineta predsednika vlade pa pojasnjujejo, da so vabila na srečanje poslali že 2. marca in da je udeležbo potrdila tudi direktorica Ljubljanske urbane regije.

Vlada je v torek obiskala osrednjeslovensko regijo. Delovni posvet je začela v občini Medvode, sledili so ločeni programi predsednika vlade Janeza Janše ter ministrov in državnih sekretarjev. Obisk so zvečer sklenili na javni tribuni v Kamniku, na kateri so spregovorili o razvoju regije. Na njej pa ni sodeloval ljubljanski župan Zoran Janković.

Na včerajšnji dopoldanski novinarski konferenci je Janković povedal, da na tribuno ni bil povabljen in da vabila na pogovor s predstavniki vlade ni prejel. Danes pa je ljubljanski župan na Facebooku sporočil, da se ni zlagal, ko je včeraj na tiskovni konferenci ob 11. uri trdil, da ni dobil vabila Janeza Janše.

“Vabilo sem dobil ob 13. uri 8. marca za srečanje ob 18. uri 8. marca. Datum odpreme vabila je 2. marec. Res težko verjamem, da potrebuje pošta šest dni od vladne palače do mestne hiše, da prinese vabilo. Ampak kdo laže, bo pokazala Ljubljana na naslednjih volitvah,” je povedal.

Janša: Povsem očitno Zoran Janković laže. Spet.

Na Jankovićeve navedbe, da vabila ni prejel, se je na Twitterju odzval tudi premier Janša. “Povsem očitno Zoran Janković laže. Spet. Slovenija tega ne bo pozabila,” je zapisal in dodal ključnik #zavržno.

Janez Janša
Twitter

Na navedbe župana so se danes odzvali tudi v kabinetu predsednika vlade. Kot so zapisali, so včeraj prejeli Jankovićev dopis, s katerim jih je obvestil, da se ne bo udeležil javne tribune v sklopu obiska vlade, ker je vabilo prejel šele na dan dogodka. “Za javno tribuno, s katero se je zaključil včerajšnji regijski obisk vlade, smo poslali nekaj več kot 400 vabil različnim nosilcem razvoja v regiji, tudi Zoranu Jankoviću, kot županu glavnega mesta. Vsa vabila so bila poslana sočasno, in sicer 2. marca 2022. Potrditve smo začeli prejemati že 4. marca 2022. Med prvimi je bila tudi potrditev udeležbe direktorice Ljubljanske urbane regije, svetu katere predsedujete ravno ljubljanski župan,” so dodali.

vabilo
Zoran Janković/Facebook

“Ne moremo se strinjati z vašim očitkom, ki se pojavlja v medijih, da je bila Mestna občina Ljubljana pri izvedbi regijskega obiska vlade v osrednjeslovenski statistični regiji hote spregledana. V mandatu te vlade smo obiskali vse statistične regije. Vsi regijski obiski so potekali na enak način. Tudi zadnji, ki je bil posvečen osrednjeslovenski statistični regiji. Ravno v izogib očitkom, da nismo posvetili dovolj pozornosti vsem občinam, smo se odločili, da osrednjeslovensko regijo obiščemo v dveh delih,” je v odgovoru ljubljanskemu županu zapisal vodja kabineta predsednika vlade Peter Šuhel.

Dodal je, da so prvi, severni del regije (11 občin, tudi Mestno občino Ljubljana) obiskali včeraj, južni del regije s preostalimi 14 občinami pa bodo obiskali 1. aprila. “Od skupno 110 dogodkov jih je bilo 38 v Ljubljani. Iz skupnega programa, ki je objavljen na spletni strani, je razvidno, da smo v regijski obisk vlade vključili širok nabor različnih deležnikov in s tem prisluhnili pobudam, predlogom, kritikam in pohvalam z različnih sfer družbenega in gospodarskega življenja v regiji,” je še zapisal in dodal, da obžalujejo, da pri pripravi obiska ljubljanski župan ni prepoznal svoje vloge.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje