Zapleti že pri glasovanju v tujini: e-uprava se je zaprla uro prej

Slovenija 25. Mar 202211:48 > 13:02 4 komentarji
Volitve
Žiga Živulović jr./BOBO

Na družbenih omrežjih je završalo, saj nekateri niso mogli oddati svoje vloge prek e-uprave za glasovanje v tujini. Državna volilna komisija miri, da bodo vloge šteli za pravočasne.

Po številnih zapletih pri predčasnem glasovanju ob lanskem referendumu o vodah so nekateri volilci tokrat opozorili na težave pri oddaji prijav na glasovanje iz tujine za aprilske volitve. Pred državnozborskimi volitvami se je včeraj iztekel prvi rok za nekatere posebne oblike glasovanja. Volilci, ki bodo v nedeljo, 24. aprila, glasovali iz tujine, so morali o tem do včeraj do polnoči obvestiti Državno volilno komisijo (DVK). A v Inštitutu 8. marec so opozorili, da vloge za prijavo na glasovanje iz tujine na e-upravi uro pred iztekom roka bi bilo mogoče oddati. Težave pri oddaji je imela tudi direktorica inštituta in aktivistka Nika Kovač: “Sama sem nameravala glasovati po pošti iz New Yorka, kjer študiram. Pol ure pred iztekom uradnega roka sem skušala oddati prijavo. Ko sem jo želela oddati, se je pojavil napis, da spletna stran ne deluje. Nemogoče se je prijaviti na glasovanje iz tujine, nemogoče je, da se odda glas, in nemogoče je, da oddam svoj glas iz New Yorka. Počutim se nemočno in ne vem, kaj naj v tej situaciji naredim,” piše na Facebookovem profilu Inštituta 8. marec.

Kot so še zapisali na Facebooku, je tem volitvam in preteklemu referendumu skupno, “da v obeh primerih gre za sistemsko onemogočanje oddaje glasu”. V Inštitutu 8. marec opozarjajo, da je trenutna ureditev nedopustna, in zahtevajo, da je volilna pravica povrnjena vsem, ob tem še upajo, da “DVK ne bo odvzela volilne pravice tistim, ki bodo zboleli največ štiri dni pred volitvami, in da bodo našli rešitev za vse, ki so se želeli prijaviti na glasovanje iz tujine, pa jim sistem tega ni dopustil”. Zato DVK pozivajo, naj poišče ustrezne rešitve.

DVK: Vloge bomo šteli za pravočasne

Direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko je potrdil, da se je portal e-uprava zaprl ob 23. uri, torej uro prej. “Zadevo smo nemudoma preverili pri skrbniku spletnih storitev eUprava, ki deluje pod okriljem ministrstva za javno upravo, in prejeli informacije, da je prišlo do sistemskega izpada zaradi napačne nastavitve časovnega okna v računalniškem programu,” so pojasnili na DVK.

Do težav je prišlo zaradi periode, ki se izračunava pri blokadi vloge za volitve 30 dni pred datumom volitev. “V časovnem obdobju 30 dni pred volitvami namreč pride do premika ure z zimskega na poletni čas in torej do posledične izgube 60 minut, programska koda pa izračunava natančen čas 30 dni pred volitvami. Gre za izjemno situacijo, ki se je zgodila zaradi obdobja pred menjavo ure,” so še zapisali v sporočilu za javnost. Takšne težave od leta 2016 vse doslej še niso zaznali, niti ni bila predvidena pri zasnovi scenarija rešitve. DVK se volivkam in volivcem opravičuje za napako in zagotavljajo, da bodo njhove vloge, ki so sinoči prispele, upoštevane kot pravočasne.

Je pa Vučko ob tem še povedal, da so “tokrat prejeli bistveno manj vlog kot pri referendumu o noveli zakona o vodah”. Odzval se je tudi na čivk Inštituta 8. marec in poudaril, da nikakor ne gre za onemogočanje demokratičnih pravic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje