Zaposleni na RTVS opozorili na pritiske vodstva, vložili tudi kazenske ovadbe

Slovenija 09. Sep 202216:15 > 20:27 14 komentarjev
RTV Slovenija
Borut Živulovič/BOBO

V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS znova opozarjajo, da vodstvo RTVS stopnjuje pritiske in grožnje z disciplinskimi postopki zoper tamkajšnje novinarje in novinarke. Zaradi groženj so tako skupno vložili že več deset prijav, pa tudi kazenske ovadbe. Napovedujejo, da bodo boj za nadaljnjo profesionalizacijo novinarskega dela in avtonomijo novinarjev ter urednikov nadaljevali.

V Koordinaciji novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so na novinarski konferenci opozorili, da se pritiski in grožnje z disciplinskimi postopki s strani vodstva RTVS nadaljujejo.

Po besedah predsednice Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helene Milinković so razmere na RTVS še vedno zaostrene. Sodelavci so še vedno dnevno šikanirani in diskreditirani. Namesto reševanja razmer vodstvo na posamezna uredništva, novinarje in druge ustvarjalce programa stopnjuje pritiske, nekaterim zaposlenim pa grozi z odpovedjo delovnega razmerja, je poudarila. Spomnimo, da so zaskrbljeni ustvarjalci vsebin na javni radioteleviziji že večkrat javno podprli sodelavce, ki jih je vodstvo premestilo na druga delovna mesta, vodstvo pa je zoper njih napovedalo disciplinske ukrepe.

Direktor Televizije Slovenija (TVS) Uroš Urbanija po njenih besedah presega svoja pooblastila, ko pritiska na urednike oddaj in jim “diktira goste”. Spomnila je tudi, da so v koordinaciji generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha pozvali, naj zaradi preseganja pooblastil Urbanijo razreši, a odgovora še niso prejeli. Urbanija je za TVS kasneje povedal, da ni seznanjen z nobenimi pritiski ali konkretnimi očitki mobinga, ki bi se dogajali na RTVS. “Če mi bodo predložili konkretne primere, bomo seveda takoj ukrepali,” je dejal. Ob tem je bil kritičen do sindikatov, ki da z lažnimi obtožbami pritiskajo na urednike in skušajo vplivati na vsebino oddaj.

Med novinarji, zoper katere je vodstvo RTVS sprožilo disciplinske postopke, je tudi novinar Multimedijskega centra (MMC) Boris Vasev. Kot je povedal, naj bi se v postopku znašel, ker je na svojem zasebnem računu na Twitterju izrekel kritiko zoper delo novinarja in voditelja RTVS Igorja Pirkoviča. Ta je v avgustu v oddaji Utrip po mnenju Vaseva širil nepreverjene govorice, da naj bi bili za požare na Krasu krivi migranti.

Opozoril je, da v zadnjem času opažajo “močno zaostrovanje retorike in delovanja vodstva” predvsem v obliki žalitev in pritiskov na novinarje, ki opozarjajo na “nevzdržne razmere” pod trenutnim vodstvom. Slednje po njegovih besedah z disciplinskimi postopki grozi tudi kolegom, ki izražajo solidarnost s tistimi zaposlenimi, ki so jih sankcije vodstva že doletele, in to zunaj etra. “Tak primer je moj, ko je vodstvo sprožilo disciplinski postopek zaradi moje kritike hujskaškega in neprofesionalnega dela Igorja Pirkoviča,” je izpostavil, a dodal, da problem sega do urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, generalnega direktorja Whatmougha in direktorja televizije Urbanije.

RTV Slovenija RTV Slovenija
Borut Živulovič/BOBO
RTV Slovenija RTV Slovenija
Borut Živulovič/BOBO
RTV Slovenija RTV Slovenija
Borut Živulovič/BOBO
RTV Slovenija RTV Slovenija
Borut Živulovič/BOBO
RTV Slovenija RTV Slovenija
Borut Živulovič/BOBO
RTV Slovenija RTV Slovenija
Borut Živulovič/BOBO
RTV Slovenija RTV Slovenija
Borut Živulovič/BOBO
RTV Slovenija RTV Slovenija
Borut Živulovič/BOBO
RTV Slovenija RTV Slovenija
Borut Živulovič/BOBO

Radijski novinar Miha Žorž je s prispodobo opisal, da želi vodstvo RTV novinarje in novinarke “disciplinirati, ustaviti in ponižati”. “RTV je pacient, ki mu zdravniki ne želijo naravnati zlomljene noge, da je RTV avtocesta, kjer velja zakon močnejšega in da je RTV Kras, kjer divjajo požari, ki so jih zanetili gasilci,” je dejal. Spregovoril je tudi novinar in voditelj Igor E. Bergant, ki je spomnil na pomembnost ustanove, kot je RTVS, ki z javnimi sredstvi nudi “zanesljive, verodostojne in dostopne informacije za vse v tej družbi in državi”.

Montažer TVS Dejan Koban je prebral odlomek iz Živalske farme Georga Orwella in napovedal, da bo od ponedeljka v znak protesta in podpore kolegom v času malice bral poezijo pred pisarno Urbanije. Ob tem bo zoper njega zbiral “opomine”, ki mu jih bo nato tudi predal.

110. dan stavke

Danes sicer mineva 110. dan stavke na RTVS. Koordinacija se je z vodstvom doslej sestala na 12 pogajanjih. “S stavkovnimi pogajanji nismo prišli nikamor, še vedno smo pri prvi alineji prve strokovne zahteve, in to je novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija,” je dejala. “Mi ne bomo odnehali, vztrajali bomo pri profesionalizaciji novinarskega dela in avtonomiji novinarjev in urednikov,” je napovedala predsednica koordinacije novinarskih sindikatov Milinković in dodala, da je napad na enega napad na vse.

Po njenih besedah so na institucije, med njimi Komisijo za preprečevanje korupcije in inšpektorat za delo, zaradi groženj vložili že več deset prijav, vložili so tudi kazenske ovadbe. Zakonodajalce je pozvala, naj prioritetno pregledajo poslovanje RTVS. Po njeni oceni je namreč zaradi predvajanja ponovitve oddaje Arena ob ponedeljkih ob 21. uri namesto Studia City kršeni letošnji programsko-produkcijski načrt RTVS.

Podporo novinarjem in vsem medijskim delavcem RTVS izražajo tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije. Odkrito politično delovanje programskega sveta RTVS v korist ene politične stranke, nastavljanje vodilnih ljudi brez strokovnih referenc, uničevanje programa ter discipliniranje kritičnih delavcev po njihovi oceni dokazuje, da je treba ukrepati takoj, saj v sovraženem okolju in pogojih javni medij ne more obstati. Ob tem vse institucije, predvsem pa DZ, pozivajo, naj čim prej naredijo vse, kar je v njihovi moči, da rešijo RTVS in zavarujejo javni interes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje