Zaradi uporabe solzivca v Centru Rog notranji minister zahteva poročilo policije

Slovenija 27. Okt 202321:10 9 komentarjev
Protest pred otvoritvijo Roga
Protest pred otvoritvijo Roga. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je zaradi uporabe prisilnih sredstev ob varovanju protesta, ki je pospremil četrtkovo otvoritev prenovljenega Centra Rog, zahteval poročilo policije. Minister Poklukar je ob tem poudaril, da je vsakršno prejudiciranje ravnanja in delovanja policije, preden so znane vse okoliščine, neprimerno. Njegove navedbe naj bi se nanašale na odziv predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki je ocenila, da načelo sorazmernosti pri uporabi policijskih pooblastil ni bilo ustrezno upoštevano.

“Naloga in dolžnost policije je, da varuje ljudi in njihovo premoženje, vzdržuje javni red in mir ter preprečuje, odkriva in preiskuje kazniva dejanja,” so v odzivu na četrtkovo dogajanje, ki je pospremilo otvoritev prenovljenega Centra Rog, sporočili z ministrstva za notranje zadeve (MNZ).

Kot so dodali, je bil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar s strani generalnega direktorja policije Senada Jušića skladno z zakonom o organiziranosti in delu v policiji obveščen o uporabi prisilnih sredstev policije ob varovanju protesta, ki je potekal ob odprtju prenovljenega centra v Ljubljani.

“Po podatkih policije so neznani storilci z grafiti poškodovali dve službeni vozili policije. Ugotovljeno je bilo tudi, da so udeleženci narisali grafite na stavbo Centra Rog in ga s tem poškodovali, prav tako so risali grafite po sosednjih stavbah in poškodovali reklamne vitrine. Po doslej zbranih obvestilih skupna škoda poškodovanj, ki so jih policisti že obravnavali, presega 30.000 evrov,” so še sporočili z notranjega ministrstva ter ob tem dodali, da je minister Poklukar prek direktorata za policijo in druge varnostne naloge zahteval poročilo.

Boštjan Poklukar
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ob tem je minister Poklukar poudaril, da je vsakršno prejudiciranje ravnanja in delovanja policije, preden so znane vse okoliščine, neprimerno.

“Dodajamo še, da je pravica do zbiranja in izražanja z ustavo varovana pravica vsakega posameznika, ki pa mora biti izražena na miren način in brez povzročanja materialne škode ter ogrožanja varnosti drugih,” so še zapisali.

Navedbe Poklukarja, da prejudiciranje ravnanja policije do seznanitve z vsemi okoliščinami ni primerno, naj bi se nanašale na odziv predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki je ocenila, da načelo sorazmernosti pri uporabi policijskih pooblastil ni bilo ustrezno upoštevano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje