Zaradi več kršitev konvencije o pravicah invalidov poziv ministrstvu

Slovenija 28. Feb 202413:37 0 komentarjev
Invalidi
Slika je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije je ministrstvo za infrastrukturo pozvalo, da vlada skupaj s pristojnimi ministrstvi sprejme odlok, s katerim bi podaljšali veljavnost vozniških dovoljenj voznikov invalidov, ki tega zaradi zdravniške stavke trenutno ne morejo storiti po redni poti. Rešitev naj bi bila znana v naslednjih dneh.

Svet invalidskih organizacij (NSIOS) je poziv za podaljšanje vozniških dovoljenj voznikov invalidov naslovil na pristojno ministrstvo po tistem, ko ambulanta za voznike v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča zaradi stavke zdravnikov do nadaljnjega ne obratuje.

Kot so ob tem pojasnili, so se z dopisom že obrnili na ministrstvo za zdravje in zdravniški sindikat Fides, kjer pa niso naleteli na razumevanje, pač pa ravno nasprotno. Zdravniški sindikat namreč meni, da nedelovanje ambulante ne predstavlja kršitve minimalnih zakonskih zahtev glede obsega opravljanja storitev med stavko.

“V zvezi s tem moramo poudariti, da nedelovanje ambulante za voznike predstavlja kršitev več določb konvencije o pravicah invalidov, katere podpisnica je tudi Slovenija. Da bi kršitve, ki se nanašajo predvsem na pravico do dostopnosti, pravico do mobilnosti in pravico do zdravja omilili, predlagamo, da pristojna ministrstva in vlada sprejmejo odlok, ki bi lahko predstavljal začasno rešitev,” so še dodali v NSIOS.

S tem bi po njihovem mnenju vsaj deloma omilili posledice zdravniške stavke in tako omogočili mobilnost invalidov, hkrati pa zagotovili prehodno obdobje, v katerem bi lahko pristojni organi pripravili nov pravni dokument, s katerim bi natančneje določili obveznosti izvajanja zdravniške službe med stavko in s tem onemogočili izgovore Fidesa.

Stavka zdravnikov, FIDES
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Ob tem so še spomnili, da je vlada podoben odlok o podaljšanju veljavnosti vozniških dovoljenj in teoretičnega dela vozniškega izpita za voznike invalide sprejela tudi v času epidemije covida-19.

V URI Soča so sicer obžalovali težave vseh bolnikov, tudi invalidov, ki potrebujejo preglede za vozniška dovoljenja, a vztrajajo na stališču, da bodo še naprej upoštevali določila zakona o stavki, kjer ta skupina oseb ni umeščena med nujne izjeme in obenem še naprej obravnavali vse skupine prebivalstva, predvidene kot nujne izjeme, tudi v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami.

“Ker opravljanje zdravniških pregledov za izdajo oziroma podaljšanje vozniških dovoljenj invalidov v skladu z zakonodajo ne sodi med storitve, ki se kljub stavki izvajajo, teh pacientov do nadaljnjega ne bomo obravnavali,” so še sporočili in odgovornost za nastale razmere pripisali izključno državi.

Ob tem so ministrstvo za zdravje pozvali, da na ravni države sprejme začasno rešitev za takšne paciente oziroma sprejme zavezujoč pravni akt, na podlagi katerega bo opravljanje tudi drugih zdravstvenih storitev, ki v zakonu o stavki niso izrecno naštete kot izjeme, v času stavke nujno.

Na ministrstvu za infrastrukturo so za STA pojasnili, da rešitev zapleta iščejo na vladni ravni in da naj bi bila ta znana v naslednjih dneh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!