Zmeda ob klicu na 112: dispečer aktiviral napačno ekipo na napačnem naslovu

Slovenija 14. Jun 202308:06 1 komentar
Reševalno vozilo
Fotografija je simbolična (Vir: Srdjan Živulovič/BOBO)

V Velenju se je zgodil zaplet pri intervenciji moškega, ki je imel epileptični napad. Dispečerski center je razumel, da se je dogodek zgodil v Celju, zato je aktiviral napačno ekipo in jo poslal na napačen naslov, je poročal Radio Slovenija.

Zaplet se je zgodil na avtobusni postaji v Velenju.

Moški je doživel epileptični napad, najprej pa so mu pomagali mimoidoči. Ti so poklicali nujno številko 112, vendar je med pogovorom nastal nesporazum in so na zdravniško pomoč čakali več kot pol ure, je poročal Radio Slovenija.

Dispečer je iz razlage klicatelja razumel, da je moški v Celju in ne v Velenju, zato je aktiviral celjsko ekipo nujne medicinske pomoči. Ob ponovnem klicu je nato na kraj dogodka prišla velenjska ekipa, ki je za to potrebovala tri minute.

ZD Velenje se je z začetkom junija priključil dispečerski službi, kar pomeni, da klic na 112 sprejme dispečerski center Maribor in ne več velenjski zdravstveni dom. Ob tem so po zapletu pozvali, naj vsi, ki kličejo na 112, dispečerju kratko in razločno podajo natančne podatke.

Pred nekaj meseci se je v velenjskem zdravstvenem domu zgodil podoben zaplet, ko je umrl občan. Dežurna zdravnica naj bi mu ob klicu dejala, da reševalno vozilo ni na voljo, zato se je v zdravstveni dom odpeljal sam, vendar je med potjo umrl. Kasneje je odgovornost in vzroke za tragedijo ugotavljal strokovni svet Zdravstvenega doma Velenje in sprejel sklep, da vzrok smrti 74-letnega bolnika in razlog iskanja zdravstvene pomoči nista povezana. “Smrti pacienta na žalost v nobenem primeru ne bi mogli preprečiti,” so ugotovili. Vzrok je bila anevrizma.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje