Znano arheološko najdišče na 1.046 metrih s pogledom na Triglav in Bled

Potovanja 18. Mar 202307:001 komentar
Ajdna
DDD

Ajdna, najbolj znano slovensko arheološko najdišče, se nahaja na visokem skalnatem gorskem čoku, kjer jo z vseh strani obdajajo nedostopne in prepadne stene. Razgled z vrha je zares čudovit, zato si vzemite vsaj nekaj minut časa za popoln užitek in razmislek. Tik pod vrhom je lično urejeno arheološko najdišče z vsemi razlagami in fotografijami, tudi ostanki najstarejše krščanske cerkve na Slovenskem.

Ajdna nad vasjo Potoki je 1.046 metrov visoka razgledna skalna vzpetina na južnem pobočju gore Stol v Karavankah (občina Žirovnica). Z nje so dobro vidni severni del Ljubljanske kotline, Zgornjesavska dolina z Jesenicami, Bled, Mežakla, Julijske Alpe in Stol.

Na vrh vodi več lahkih in označenih poti, najpriljubljenejši pa sta iz vasi Potoki v neposredni bližini Jesenic ter z Valvasorjevega doma pod Stolom. Iz Potokov boste do vrha hodili okoli ene ure, ob tem pa premagali 446 višinskih metrov. Iz Valvasorjevega doma pot traja okoli 45 minut, do Ajdne pa se boste spustili za 135 metrov, tako da se boste vzpenjali ob povratku.

ajdna
DDD

Ajdna je polna tudi zgodovine, saj na njej najdete istoimensko arheološko najdišče. Najstarejša poselitev je na podlagi najdbe kamnite sekire datirana med 3. in 2. tisočletjem pr. n. št. Ponovno je bil hrib poseljen v rimski dobi. V pozni antiki, v času po razpadu rimskega cesarstva (v 5. in 6. stoletju), je bila naselbina na vrhuncu obstoja in je kot višinska postojanka služila domačim dolinskim prebivalcem, da so se umaknili pred migracijami germanskih in slovanskih plemen. Ajdna je bila ponovno naseljena v 9. stoletju. Odkriti so bili ostanki frankovske in slovanske vojaške opreme (ostroga, okov za nož, pasne spone) ter nakit.

Ajdna
DDD

Arheologi, ki so začeli raziskave na Ajdni v 70. letih prejšnjega stoletja, so odkrili tudi ostanke krščanske cerkve, ki velja za najstarejšo najdeno v Sloveniji. V cerkvi so izkopali enajst grobov, a noben ne velja za glavnega. Cerkev je imela prostor za vernike in prostor za duhovnike. Prizidana ji je bila vhodna lopa – narteks, kasneje pa še manjši dvodelni prostor na severni strani, morda krstilnica, piše na slovenski wikipediji.

Ajdna
DDD

Gorenjski muzej v Kranju razstavlja več izkopanin z Ajdne, kot so lončevina, nakit in orožje. Posebna uganka še vedno ostaja grob mlade žene, ki so jo pokopali z nakitom. Je bila to znamenita Ajdovska deklica, o kateri se je ohranila ljudska pesem?

Ajdna
DDD

Izlet je zares čudovit, če je dan čist in lep, saj ponuja neverjeten razgled. Pot, ki je relativno strma, je primerna tudi za malo večje otroke, le vrh je precej prepaden, zato morate paziti nanje.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar