Danes ponoči plohe, jutri pa močnejše nevihte z nalivi, vetrom in točo

Slovenija 29. Jul 202301:01 > 20:09
Neurje
Srdjan Živulović/BOBO

Sobota je povečini minila v znamenju sonca, že zvečer pa bodo nebo prekrili oblaki. Ti bodo ponoči prinesli prve plohe in nevihte, ki se bodo jutri zjutraj in dopoldne razširile nad večino države. Ponekod bodo nevihte znova spremljali tudi nalivi, toča in močan veter.

Današnji dan je z izjemo posameznih krajevnih ploh minil v znamenju lepega vremena. Že zvečer pa bo oblačnost začela naraščati. Prve kaplje bodo z neba začele padati ponoči in sicer v zahodni in severni Slovenji, napovedujejo pri Agenciji RS za okolje. Krajevnim ploham se bodo v tem delu države pridružile tudi nevihte.

Burnejše vremensko dogajanje pa se bo začelo v nedeljo zjutraj in dopoldne, ko bo Slovenijo prešla vremenska fronta iznad severnih Alp. Plohe in nevihte bodo od severozahoda zajele večji del države.

V nedeljo je tako v prvi polovici dneva mogoče pričakovati tudi močnejše nevihte z nalivi, močnimi sunki vetra ter tudi točo, napovedujejo na Arsu, kjer so za celotno državo razglasili oranžni alarm. Previdnost velja tudi ob vodotokih in manjših rekah, ki bodo ob nalivih hitro naraščale, ter se ponekod razlivale. Dopoldne lahko ob morju poleg neviht zapiha tudi močna tramontana, visoko pa bo tudi valovanje morja.

Popoldne se bo od zahoda delno razjasnilo, nevihte pa bodo nekaj časa vztrajale še v hribovitem svetu. Najvišje dnevne temperature se bodo kljub dežju gibale od 23 do 26, na Primorskem okoli 28 stopinj Celzija. Vreme bo v ponedeljek večinoma sončno, popoldne in proti večeru bodo nastale posamezne plohe in nevihte.

Kakšno bo vreme od 1. do 6. avgusta?

Od torka do nedelje bomo na obrobju obsežnega ciklonskega območja nad severozahodno in anticiklona nad jugovzhodno Evropo. V Sredozemlju bo občasno nastal plitev ciklon, naše kraje pa bo prešlo nekaj vremenskih front, napovedujejo na Arsu. V torek bo povečini suho vreme. Od srede dalje bodo padavine z nevihtami spet verjetnejše. Temperature bodo v notranjosti okoli 25, na Primorskem do 30 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.