AI objavil orodje za ugotavljanje okuženosti naprav s Pegasusom

Svet 21. Jul. 202114:45
Delite:
Amnesty International
Foto: PROFIMEDIA

Nevladna organizacija Amnesty International, ki je sodelovala pri projektu razkrivanja seznama telefonskih številk približno 50.000 oseb, ki so bile morebiti tarča vohunske programske opreme Pegasus, je objavila orodje, ki skuša najti manjše namige za odkrivanje okužbe z vohunsko programsko opremo.

Nevladna organizacija Amnesty International je ob razkritju razširjenosti uporabe vohunske programske opreme Pegasus objavila orodje, s katerim lahko uporabniki ugotovijo, ali je bila njihova naprava okužena s Pegasusom.

Orodje Mobile Verification Toolkit (MVT) deluje tako na napravah iOS kot Android. Uporablja varnostno kopijo naprave, ki jo preišče za kakršnekoli namige, da je bila naprava kompromitirana z namenom namestitve Pegasusa. Med drugim išče imena domen, ki se uporabljajo pri infrastrukturi podjetja NSO Group, ki je Pegasus izdelalo.

Po navedbah AI so odkrili več forenzičnih ostankov na telefonih s sistemom iOS kot Android, kar pomeni, da je morebitno zlorabo lažje zaznati na telefonih iPhone. Orodje uporabnika vodi po seznamu povelj, torej je bolj primerno za ljudi z osnovnim znanjem uporabe tovrstnih programskih orodij. Pri portalu TechCrunch jim je orodje uspelo vzpostaviti za delovanje v približno desetih minutah, so pa pred tem naredili še novo varnostno kopijo naprave.

Orodje je med drugim na voljo na spletni strani organizacije Amnesty International in portalu Github.

Spomnimo, več svetovnih medijev je v nedeljo razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v kateri naj bi z vohunsko programsko opremo Pegasus izraelskega podjetja NSO povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav, tudi Madžarske. Vohunska oprema med drugim omogoča dostop do informacij na napravi ter nadzor nad kamero in mikrofonom.

Komentari

Vaš komentar