Ali pleksi stekla dejansko varujejo pred koronavirusom?

Koronavirus 04. Feb 202209:47 > 09:59 0 komentarjev
Pleksi steklo
CNN

Ameriška profesorja preučujeta širjenje kapljic s koronavirusom na delovnih mestih in v drugih resničnih situacijah. Med drugim ju zanima, ali pleksi stekla res varujejo pred okužbo s koronavirusom.

Z začetkom epidemije covida-19 so v številnih pisarnah, trgovinah, kozmetičnih salonih in tudi v šolah namestili pleksi stekla. Izdihane respiratorne kapljice namreč vsebujejo virus, temu pa se prilagajajo tudi ukrepi proti širjenju epidemije. Velike respiratorne kapljice hitro padejo na tla, najmanjši aerosoli pa lahko v zraku ostanejo več ur in predstavljajo največje tveganje za okužbo. Prav ti najbolj skrbijo profesorja na univerzi v Floridi Manharja Dhanaka, ki preučuje širjenje aerosolov na delovnih mestih in drugih resničnih situacijah.

Ob obisku ekipe CNN so v laboratoriju izvajali poskus. Usta lutke so napolnili z vodo in glicerinom, tekočino pa so nato iz ust razpršili na podoben način, kot se to zgodi ob kašljanju. S pomočjo zelenega laserja so lahko opazovali širjenje kapljic v zraku.

Kako na širjenje kapljic vpliva pleksi steklo?

Aerosoli lahko ob kašlju po zraku potujejo 3,6 metra, so ob začetku epidemije ugotavljali raziskovalci. Pleksi steklo pa to razdaljo nekoliko skrajša. V tem primeru se majhne in lahke kapljice ob kašlju naberejo v zraku. Pleksi steklo sicer ujame večino večjih kapljic in s tem osebi na nasprotni strani omogoči, da se jim izogne. Manjši aerosoli pa pleksi steklu uidejo, zaobidejo ga ob straneh in na vrhu.

Število kapljic se zmanjša za približno 80 odstotkov, je za CNN ocenil profesor Manhar Dhanak. Kapljice potujejo na krajši razdalji, kot bi brez pleksi stekla.

Na levi sliki je mogoče videti zeleni oblak aerosolnih kapljic, ki pleksi steklo obidejo pri vrhu in na straneh. Lutka na desni strani slike nosi FFP2-masko, ki se ji ne prilega povsem. Kapljice so se zato razpršile v zrak.

pleksi
CNN

Širjenje aerosolov pomembno zmanjšujejo zaščitne maske, še bolje je, če so uporabljene sočasno s pleksi steklom. Vendar mora biti maska kakovostna in se dobro prilegati obrazu. Skozi masko iz blaga uide večina kapljic. Veliko bolje ščiti FFP2-maska. A se ta obrazu lutke v eksperimentu ni prilegala povsem, zato so kapljice skozi majhno odprtino pri nosu ušle naravnost v zrak.

Pleksi steklo prebivalce ščiti, a lahko nevarnost za okužbo tudi poveča

Pleksi stekla lahko pomagajo pri zaščiti prebivalcev, a jih lahko tudi ogrozijo. Če je v enem prostoru preveč pleksi zaslonov, lahko ta blokirajo kroženje zraka in s tem ogrozijo ljudi, je za CNN povedal Dhanak.

V številnih pisarnah in učilnicah je pleksi steklo postavljeno na treh straneh mize – pred osebo ter na njegovi levi in desni. Takšna postavitev sicer pomaga zaustaviti velik del kapljic. A ko v prostoru zrak kroži v smeri proti osebi za steklom, to zrak potisne nazaj. Če so za osebo drugi, to pomeni, da pleksi steklo zrak potisne k njim. Tak primer kaže tudi spodnja fotografija učilnice.

šola
Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!