Ameriški predsednik Biden pozval k cepljenju proti covidu-19

Svet 05. Jul 202108:02 > 09:01 0 komentarjev
Joe Biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

Američani so v nedeljo sproščeno, s praznovanji po vsej državi proslavili dan neodvisnosti, čeprav je predsednik Joe Biden posvaril, da grožnja covida-19 še ni v celoti premagana. V nagovoru na pikniku na trati pred Belo hišo je pozval k cepljenju proti tej bolezni, češ da gre za najbolj domoljubno stvar, ki jo lahko ljudje naredijo.

Ameriški predsednik Joe Biden je potegnil vzporednice med deklaracijo o neodvisnosti od britanskega imperija iz leta 1776 in današnjim hitrim okrevanjem po pandemiji. “Pred 245 leti smo razglasili neodvisnost od oddaljenega kralja. Danes smo bližje kot kdajkoli razglasitvi neodvisnosti od smrtonosnega virusa,” je dejal povabljeni množici 1.000 vojakov in zaposlenih v nujni infrastrukturi.

Poklonil se je vsem, ki so v pandemiji umrli in katerih število v ZDA trenutno znaša več kot 600.000. A v splošnem je v govoru ubral optimističen ton in dejal, da se po nekaj najtemnejših dneh obeta najsvetlejša prihodnost.

Opozoril pa je, da covid-19 še ni v celoti premagan in izpostavil pojav novih različic novega koronavirusa, kot je delta. Moč, da zagotovimo, da ta virus ne bi nikoli več nadzoroval naših življenj, pa je v naših rokah, je dejal in pozval k cepljenju. To je “najbolj domoljubna stvar, ki jo lahko naredite”, je dejal.

V ameriških mestih so potekala velika zborovanja

Po državi so praznovanja ob 4. juliju, ki jih večinoma zaznamujejo s pikniki, potekala že skoraj v enaki obliki kot pred pandemijo. Na travniku National Mall v Washingtonu se je na ogledu ognjemeta zbrala ogromna množica. Velika praznovanja so med drugim potekala še v New Yorku, Chicagu, Las Vegasu in drugih mestih.

Dan neodvisnosti v ZDA
Andrew Kelly/REUTERS

Zgrešili so cilj, da bi bilo cepljenih 70 odstotkov odraslih

Kljub prazničnemu vzdušju je Bidnova administracija zaskrbljena zaradi velikega števila ljudi, ki se še vedno niso cepili proti covidu-19. Zgrešili so tudi cilj, da bi do dneva neodvisnosti cepili 70 odstotkov odraslih. Polno zaščito je doslej prejelo 46 odstotkov Američanov.

Po državi namreč skrb sproža nadaljnje širjenje različice delta, ki po navedbah predstavnikov zdravstvenih oblasti zlasti v predelih zveznih držav Utah, Arkansas in Wyoming znova skrbi za polnjenje bolnišničnih oddelkov.

Skoraj vsi umrli zaradi covida-19 so necepljeni

Kot je za televizijo NBC dejal direktor inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje Anthony Fauci, necepljeni predstavljajo 99,2 odstotka umrlih zaradi covida-19.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!