Avstralija preiskuje domnevno kitajsko novačenje vojaških pilotov

Svet 19. Okt 202218:56 0 komentarjev
vojaški pilot, avstralija
PROFIMEDIA

Avstralske oblasti so danes sporočile, da preiskujejo morebitno novačenje nekdanjih avstralskih vojaških pilotov za usposabljanje pripadnikov kitajskih oboroženih sil. Do napovedi preiskave prihaja po tem, ko je ukrepe proti kitajskim prizadevanjem za novačenje nekdanjih vojaških pilotov v torek napovedala britanska vlada.

Avstralski obrambni minister in podpredsednik vlade Richard Marles je po navedbah časnika The Australian dejal, da je obrambno ministrstvo sprožilo preiskavo, ker naj bi kitajska vojska rekrutirala več nekdanjih avstralskih vojaških pilotov za usposabljanje pripadnikov kitajskih sil.

Marles je dodal, da bi bil “globoko pretresen in vznemirjen”, če bi izvedel, da obstajajo nekdanji ali trenutni pripadniki avstralske vojske, ki jih “namesto služenja lastni državi bolj privlači plačilo”. Pred tem je v torek britanski BBC poročal, da naj bi upokojeni britanski piloti Kitajcem pomagali pri razumevanju delovanja zahodnih letal in usposabljanja pilotov, kar so informacije, ki bi lahko bile ključne v primeru morebitnih spopadov. Kitajska naj bi jim za takšna usposabljanja ponujala do 240.000 funtov (275.000 evrov).

Čeprav za zdaj ni dokazov, da bi kateri koli pilot kršil zakone ali storil kaznivo dejanje, so v Londonu napovedali “odločne ukrepe”. V Pekingu medtem zanikajo, da bi vedeli za tovrstno zaposlovanje britanskih pilotov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!