Maske v Avstriji po novem obvezne tudi na prostem, če ni dvometrske razdalje

Koronavirus 06. Jan 202215:26 > 16:35 0 komentarjev
Salzburg v Avstriji
Leonhard Foeger/REUTERS

V Avstriji so sprejeli nove ukrepe za zajezitev okužb s koronavirusom. Po novem bodo zaščitne maske FFP2 obvezne tudi na prostem, če med osebami ne bo dvometrske razdalje. Prav tako so skrajšali karanteno za stike z okuženimi na pet dni. Za skrajšanje karantene so se odločili tudi v Srbiji.

V Avstriji so danes zaradi širjenja koronavirusne različice omikron sprejeli nove ukrepe za zajezitev okužb s koronavirusom. Kot so sporočili po srečanju avstrijske vlade, predstavnikov zveznih dežel in krizne skupine za usklajevanje ukrepov (Gecko), bodo zaščitne maske FFP2 na prostem obvezne, če ni dvometrske osebne razdalje.

Skrajšali so tudi karanteno za stike z okuženimi s koronavirusom na pet dni ter napovedali okrepljen nadzor spoštovanja pogoja PC (preboleli ali cepljen proti covidu-19) v trgovinah. Po koncu petdnevne karantene bo mogoče prostovoljno testiranje na okužbo s koronavirusom.

Na Dunaju covidno potrdilo veljavno šest mesecev

Prav tako so na Dunaju sprejeli odločitev o skrajšanju veljavnosti covidnega potrdila na šest mesecev, s čimer naj bi spodbudili cepljenje s poživitvenim odmerkom. Avstrijska vlada tudi zelo priporoča delo od doma, na spletni strani poroča avstrijski dnevnik Kronen Zeitung.

Vsi ti ukrepi naj bi bili namenjeni polni uveljavitvi zaprtja javnega življenja za necepljene proti covidu-19, ki je trenutno v veljavi. S tem pa se želijo v Avstriji izogniti tudi novemu splošnemu zaprtju javnega življenja.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 9000 novih okužb s koronavirusom, in sicer 8853. Še pred tednom dni jih je bilo 3225. Število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah je medtem padlo pod tisoč. Trenutno se jih tem zdravi 971, od tega 295 na intenzivni negi. Umrlo je še 21 covidnih bolnikov. Doslej jih je v Avstriji umrlo 13.823.

Karanteno za stike z okuženimi skrajšali tudi v Srbiji

Tudi v Srbiji so se odločili, da bodo skrajšali karanteno za stike z okuženimi s koronavirusom s 14 na 10 dni.

Srbski inštitut za javno zdravje je odločitev glede skrajšanja karantene sprejel ob upoštevanju trenutne epidemiološke slike v Srbiji in regiji ter značilnosti koronavirusnih različic delta in omikron. Glede na novo ureditev bodo osebe po desetih dnevih prekinile karanteno, če se v tem času niso pojavili simptomi. Karanteno pa lahko prekinejo že po sedmem dnevu, če na lastne stroške opravijo PCR-test, ki je negativen.

Izjeme od karantene po tesnem stiku pa po novem velja za osebe, ki imajo potrdilo, da so prejele dva ali tri odmerke cepiva proti covidu-19 in da od zadnjega odmerka ni minilo več kot 210 dni ter za prebolevnike, pri čemer od prebolele bolezni mi minilo več kot 210 dni. Izjema velja tudi za osebe, pri katerih so s krvno preiskavo odkrili protitelesa, test pa ni starejši od 90 dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!