Belgijski pek kupcem pripravil zlato presenečenje

Svet 06. Jan 202311:09 0 komentarjev
Luc de Weerdt
PROFIMEDIA

Belgijski pek se je odločil, da namesto običajnega fižolovega zrna v tradicionalno kraljevo torto – kolač, ki ga v mnogih državah pečejo na današnji krščanski praznik Gospodovega razglašenja ali svetih treh kraljev – opremi z 18-karatnimi zlatimi kovanci.

Bruseljski pek in slaščičar Luc de Weerdt bo s kovanci, vrednimi po 500 evrov, na katerih je odtis logotipa njegovega lokala, danes osrečil štiri izbrance. Tradicionalnih tort naj bi sicer prodal na tisoče, a le v štirih se bo skrivalo dragoceno darilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Luc de Weerdt
PROFIMEDIA

“Strankam je všeč, so zelo srečne, in to prinaša nove kupce,” pojasnjuje 60-letni de Weerdt, ki slaščice peče že 46 let, z zlatimi kovanci pa jih je prvič opremil na dan svetih treh kraljev leta 2020. Letos je sicer za ta praznik spekel okoli 3000 kolačev, kar je 500 več kot lani. Lani so ljudje pred njegovo pekarno na kolače čakali tudi po dve uri in več.

Kolače je tokrat spričo inflacije podražil za dva evra, a kljub temu pričakuje, da jih bodo ljudje razgrabili.

Luc de Weerdt
PROFIMEDIA

Gre za tradicionalno sladico, v francoščini imenovano Galette des Rois, ki je priljubljena predvsem v Belgiji, Franciji, Luksemburgu in Švici. Njena oblika in sestavine se od regije do regije spreminjajo, bolj ali manj povsod pa se v njih skriva majhen predmet oziroma figura kot simbol otroka Jezusa Kristusa, ki naj bi ga kmalu po rojstvu obiskali in obdarili sveti trije kralji.

Tisti, ki v svojem kosu najde figurico, postane kralj oziroma kraljica za en dan in nosi papirnato krono, ki prihaja z vsako torto. Poleg tega naj bi bil blagoslovljen s srečo v letu, ki se je začelo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!