Biden: Odhod iz Afganistana najboljša odločitev za ZDA

Svet 31. Avg 202122:29 > 23:05 0 komentarjev
Joe Biden
Carlos Barria/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je dan po odhodu ameriške vojske iz Afganistana dejal, da je bil odhod ZDA iz te države najboljša odločitev za ZDA.

Ameriška vojska je zapustila Afganistan in tudi končala evakuacijo svojih državljanov iz te države. Tako je po 20 letih zapustila deželo pod Hindukušem, kjer so oblast sredi avgusta prevzeli talibani.

Ameriški predsednik Joe Biden je v današnjem nagovoru dejal, da sprejema odgovornost za odhod ZDA iz Afganistana. Dodal je, da verjame, da ni bilo možnosti, da bi ZDA v Afganistanu ostale še nekaj časa. Verjame, da tudi če bi z evakuacijo začeli v juniju ali juliju, bi na letališču še vedno nastala gneča.

Samo evakuacijo je ameriški predsednik označil za izjemen uspeh. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so pomagali pri evakuaciji 120 tisoč ljudi iz Afganistana. Dodal je, da gre za dvakrat večje število kot pa so ga napovedovali nekateri strokovnjaki. “Noben narod v zgodovini ni naredil česa takšnega,” je povedal.

Po besedah Bidna je državo zapustilo 90 odstotkov Američanov in Afganistancev, ki so želeli zapustiti državo. Je pa tam ostalo od 100 do 200 Američanov. Ameriški predsednik jim je obljubil, da jim bo pomagal pri evakuaciji, talibane pa je pozval, naj jim omogočijo varen odhod iz države.

Spomnil je, da umik ne bi bil mogoč brez spretnosti in poguma ameriške vojske, diplomatov in obveščevalnega osebja.

V Afganistanu je bilo ubitih 2.400 ameriških vojakov, še skoraj 23 tisoč pa je bilo ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!