Biden odredil objavo tajnih dokumentov o napadih 11. septembra 2001

Svet 04. Sep 202113:42
Joe Biden
REUTERS/Leah Millis

Ameriški predsednik Joe Biden je odredil odstranitev oznake tajnosti z dokumentov, povezanih s preiskavo napadov 11. septembra 2001. "Podatki ne smejo ostati tajni, če javni interes pri razkritju prevlada nad škodo za nacionalno varnost," je zapisal.

Ameriški predsednik Joe Biden je odredil postopek odstranitev oznake tajnosti z dokumentov, povezanih s preiskavo terorističnih napadov 11. septembra 2001. Prav tako je ukazal, da se dokumente temeljito preuči za morebitne povezave med teroristi in vlado Savdske Arabije ali obveščevalnimi agencijami.

Biden je ob oznanitvi začetka odstranjevanja oznake tajnosti z omenjenih dokumentov dejal, da izpolnjuje svojo obljubo, ki jo je dal ob kandidaturi za predsednika. “Podatki ne smejo ostati tajni, če javni interes pri razkritju prevlada nad škodo za nacionalno varnost,” je predsednik zapisal v izvršilnem ukazu.

V skladu s pogoji izvršilnega ukaza mora Zvezni preiskovalni urad (FBI) do 11. septembra 2021 zaključiti pregled deklasifikacije dokumentov. Izvršilni ukaz, ki ga je sprejel Biden, zahteva, da ministrstvo za pravosodje dokumente, s katerih bo odstranjena oznaka tajnosti, javno objavi v naslednjih šestih mesecih. Gre za dokumente o preiskavi FBI o napadih.

Savdska vlada vpletenost zanikala

V državi se že dolgo pojavljajo ugibanja, da tajni dokumenti vsebujejo dokaze, da je vlada Savdske Arabije, ki je tesna zaveznica ZDA, pred napadi posredno podpirala napadalce. Savdska vlada je zanikala kakršno koli vpletenost v napade.

Družine nekaterih od približno 3000 žrtev, ki so izgubile življenje v napadu teroristične skupina Al Kaida, ameriško vlado že dolgo obtožujejo, da se izmika njihovim zahtevam po razkritju tajnih dokumentov.