Biden utrjuje indijsko-pacifiška zavezništva

Svet 24. Sep 202121:03 0 komentarjev
joe biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je imel danes v Beli hiši vrh z voditelji Indije, Avstralije in Japonske, namen katerega je bilo utrjevanje vodilne vloge ZDA pri stabilizaciji indijsko-pacifiške regije v luči vse večjega vpliva Kitajske. To je bilo prvo srečanje v živo voditeljev neformalne skupine Quad (večstranski varnostni dialog).

Srečanje četverice voditeljev poteka po sklenitvi novega varnostnega zavezništva med ZDA, Veliko Britanijo in Avstralijo (Aukus), ki je razjezilo Francijo, saj je zaradi njega izgubila dober posel s prodajo podmornic Avstraliji. Joe Biden več kot očitno nadaljuje preusmeritev ZDA v indijsko-pacifiško regijo, ki ga je začel že predsednik Barack Obama.

V Beli hiši so danes govorili o cepivih proti covidu-19, regionalni infrastrukturi, podnebnih spremembah in zavarovanju oskrbovalnih verig za ključni trg polprevodnikov oziroma čipov. Biden je agendo napovedal na ločenem srečanju v Ovalni pisarni z indijskim premierjem Narendro Modijem.

Kitajske uradno ni na agendi, vendar pa so na vrhu poudarjali pomen svobodne in odprte Azije, kar je nekakšen sinonim za ustavitev kitajske prevlade v regiji in njenega oviranja ključnih pomorskih poti.

“Bidnova vlada razume, da se bodo izzivi 21. stoletja odvijali v indijsko-pacifiški regiji in zato tu krepimo prizadevanja,” je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil neimenovani ameriški državni uradnik. ZDA vodijo tri regionalne skupine v regiji. Poleg Quada sta to še zavezništvo za delitev obveščevalnih informacij Pet oči (Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Velika Britanija, ZDA) ter sedaj tudi Aukus.

Poleg Modija in Bidna sta bila na vrhu Quad še avstralski premier Scott Morrison in japonski premier Jošihide Suga. Quad nima vojaške komponente, ampak gre le za neformalno skupino demokratičnih držav.

Kitajska po drugi strani želi postati članica prostotrgovinskega sporazuma v Aziji (TPP), ki so ga ZDA pod Donaldom Trumpom zapustile leta 2017.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!