Bidnu iz ruskega zapora pisala ameriška košarkarica: Ne pozabite name

Svet 05. Jul 202208:02 > 10:25 1 komentar
Brittney Griner
Evgenia Novozhenina/REUTERS

Znana košarkarica in nosilka dveh zlatih olimpijskih odličij v košarki Brittney Griner, ki je od februarja v Rusiji pridržana zaradi posedovanja drog, je napisala ganljivo pismo predsedniku ZDA Joeju Bidnu, v katerem ga prosi, naj ne pozabi nanjo.

Brittney Griner, zvezdnica ekipe Phoenix Mercury v ameriški ligi WNBA in nosilka dveh zlatih olimpijskih odličij, je napisala ganljivo pismo ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu.

“Ko sedim v ruskem zaporu, sama s svojimi mislimi in brez zaščite žene, družine, prijateljev, olimpijskega dresa ali kakršnihkoli dosežkov, me je strah, da bom tu za vedno,” je Griner zapisala v odlomku iz pisma, ki so ga delili njeni tiskovni predstavniki.

Nadaljevala je, da se zaveda, da se predsednik ukvarja s številnimi težavami, a ga je prosila, naj ne pozabi nanjo in druge ameriške pripornike. “Prosim, storite vse, kar je v vaši moči, da nas pripeljete domov,” je pisala in nadaljevala, da 4. julija njena družina običajno počasti “služenju tistim, ki so se borili za našo svobodo, vključno z mojim očetom, ki je vojni veteran”. “Boli me, ko pomislim, kako običajno praznujem ta dan, saj mi letos svoboda pomeni nekaj povsem drugega,” je strnila misli v pismu.

Griner je še zapisala, da je na zadnjih ameriških volitvah svoj glas namenila prav Bidnu. “Prvič sem glasovala leta 2020 in glasovala sem za vas. Verjamem v vas. Še vedno imam toliko dobrega početi s svojo svobodo, ki mi jo lahko pomagate povrniti. Pogrešam ženo! Pogrešam družino! Pogrešam soigralke! Ubija me, ko vem, da trenutno tako zelo trpijo. Hvaležna sem za vse, kar lahko storite v tem trenutku, da me vrnete domov,” se je glasil še eden od odlomkov iz pisma.

Ali je predsednik Biden pismo prebral, ni znano. Je pa tiskovna predstavnica Bele hiše posredovala izjavo tiskovne predstavnice Sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson, ki je poudarila, da se predsednik zavzema za izpustitev ameriških državljanov. “Vseh, ki so talci ali so neupravičeno pridržani v tujini, vključno z Brittney Griner. Ameriška vlada si še naprej prizadeva z vsemi razpoložljivimi sredstvi, da bi jo pripeljala domov,” je dejala Watson.

V ruskem priporu od 17. februarja

Ameriško zvezdnico so aretirali 17. februarja, potem ko so ji na moskovskem letališču Šeremetjevo zasegli prtljago zaradi posedovanja vstavkov za elektronsko cigareto z vsebnostjo hašiševega olja. Obtožena je bila tihotapljenja prepovedanih mamil, za kar je v Rusiji zagrožena kazen do deset let zapora.

Brittney Griner Brittney Griner
Evgenia Novozhenina/REUTERS
Brittney Griner Brittney Griner
Evgenia Novozhenina/REUTERS
Brittney Griner Brittney Griner
Evgenia Novozhenina/REUTERS (Griner na zaslišanju)
Brittney Griner Brittney Griner
Evgenia Novozhenina/REUTERS (Griner na zaslišanju)

Primer ameriške košarkarice vse od začetka skrbi za dodatne napetosti med Moskvo in Washingtonom, aretirali so jo v Rusiji le teden dni pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, zaradi katere so zahodne sile uvedle obsežne sankcije proti Rusiji in poslale vojaško pomoč Kijevu.

Enaintridesetletna Američanka je pred nadaljevanjem ligaške sezone v ZDA sicer igrala v Rusiji, kar je običajna praksa košarkaric iz lige WNBA, ki iščejo dodaten zaslužek. Njen primer je administracija ameriškega predsednika predala organom, zadolženim za reševanje talcev, ki pa Griner še niso rešili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje