Bitka o tabletki za splav se bo bila na ameriškem vrhovnem sodišču

Svet 14. Apr 202321:20 0 komentarjev
Mifepriston
Evleyn Hockstein/REUTERS

Pravosodno ministrstvo ZDA želi s pritožbo na vrhovno sodišče preprečiti prepoved in omejitve tabletke za splav, ki se v ZDA uporablja za več kot polovico prekinitev nosečnosti. Po mnenju državnega odvetništva bi prepoved tabletke močno škodovala ženskam, nacionalnemu zdravstvenemu sistemu, zvezni upravi za hrano in zdravila FDA in javnemu interesu.

Pravosodno ministrstvo ZDA je danes vložilo pritožbo na vrhovno sodišče, s katero želi preprečiti prepoved in omejitve tabletke za splav mifepriston, ki jo v ZDA uporabljajo za več kot polovico prekinitev nosečnosti. Ob tem je sodišče pozvalo, naj zamrzne vse nedavne razsodbe glede prepovedi in omejitev uporabe omenjene tabletke.

“Odloki nižjih sodišč bodo spremenili status quo in škodovali zapletenemu regulativnemu režimu, ki ureja mifepriston. Ta moteč rezultat pa bi močno škodoval ženskam, nacionalnemu zdravstvenemu sistemu, zvezni upravi za hrano in zdravila FDA in javnemu interesu,” je v 47-stranski pritožbi zapisala glavna državna odvetnica Elizabeth Prelogar, ki zastopa državo v primerih pred vrhovnim sodiščem.

Do pritožbe pravosodnega ministrstva prihaja po tem, ko je ameriško zvezno prizivno sodišče v sredo odločilo, da bo tabletka za splav mifepriston kljub odločitvi zveznega sodnika v Teksasu še naprej začasno na voljo, vendar pod strožjimi pogoji, ki med drugim vključujejo obvezen obisk pri zdravniku.

Pravosodno ministrstvo je sicer že v ponedeljek prizivno sodišče pozvalo, da zadrži odločitev zveznega sodnika v Teksasu, s katero bi prepovedali tabletko mifepriston. Danes pa je pozvalo vrhovno sodišče, naj zamrzne nedavne razsodbe sodišč o prepovedi oziroma omejitvah uporabe omenjene tabletke. Te naj bi sicer stopile v veljavo v soboto ob 7. uri po srednjeevropskem času.

Tudi Danco Laboratories, proizvajalec mifepristona, je v ločeni vlogi vrhovno sodišče zaprosil, naj zadrži odločitve nižjih sodišč, češ da drugače prišlo do “regulativnega kaosa po vsej državi”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najnovejši spor glede reproduktivnih pravic žensk je v ZDA izbruhnil manj kot leto dni po tem, ko je vrhovno sodišče, v katerem prevladujejo konservativci, razveljavilo prelomno sodbo Roe proti Wade, ki je za pol stoletja uzakonila pravico žensk do splava.

Ameriški predsednik Joe Biden je prejšnji teden obljubil, da se bo boril proti odločitvi sodišča, ki prepoveduje uporabo tabletk mifepriston, in jo označil za “korak brez primere, ki ženskam jemlje osnovne svoboščine in ogroža njihovo zdravje”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!