Blinken v Ukrajini: Ves svet opazuje, kaj se tu dogaja

Svet 19. Jan 202217:19 2 komentarja
Antony Blinken
PROFIMEDIA

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je te dni v Evropi na pogovorih o reševanju ukrajinske krize. Danes je pripotoval v Kijev, za tem bo odpotoval v Berlin, v petek pa naj bi se v Ženevi sestal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Blinken je v ukrajinski prestolnici Rusijo obtožil, da krši temeljna načela mednarodne skupnosti in opozoril, da "ves svet opazuje", kaj se dogaja v Ukrajini.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v Kijevu pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj za izhod iz ukrajinske krize izbere miroljubno pot. Srečal se je tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki se je zahvalil ZDA za podporo in pomoč v teh težkih časih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Močno upam, da bomo lahko ostali na diplomatski in miroljubni poti, a bo na koncu to odločitev predsednika Putina,” je dejal Blinken med obiskom v ameriškem veleposlaništvu v Kijevu, kjer se je kasneje srečal z Zelenskim. Če Putin ne bo izbral diplomatske poti, bo izbral konfrontacijo in to bo za Rusijo imelo posledice, je opozoril Blinken.

Na mejah z Ukrajino je nameščenih več deset tisoč ruskih vojakov, kar krepi bojazni pred morebitno rusko invazijo na Ukrajino. Belorusija, ki prav tako meji na Ukrajino, njen predsednik Aleksander Lukašenko pa je zaveznik Putina, je v torek sporočil, da se v državi ruski vojaki udeležujejo skupnih vojaških vaj, ki zaradi obsega skrbijo Zahod.

Blinken je pred pogovori z ukrajinskim predsednikom Zelenskim in zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo v Kijevu še opozoril, da bi lahko Rusija z lahkoto na meje poslala dodatne enote. Poudaril je, da vedo za obstoj načrtov za dodatno povečanje teh sil v zelo kratkem času, kar daje Putinu možnost, da hitro sprejme dodatne agresivne ukrepe proti Ukrajini.

Visoki ameriški uradnik je medtem potrdil, da so ZDA odobrile dodatnih 200 milijonov ameriških dolarjev varnostne pomoči za Ukrajino ob 450 milijonih, ki jih je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna že dodelila Kijevu. “Zavezani smo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine in ji bomo še naprej nudili pomoč, ki jo potrebuje,” je dejal neimenovani visoki uradnik. Zelenski se je danes ob sprejemu Blinkna ZDA že zahvalil za to in drugo pomoč.

Odprtje Pandorine skrinjice

Blinken je tudi ocenil, da Rusija, ki predvsem zahteva zagotovila, da Ukrajina ne bi bila sprejeta v Nato, ni bila izzvana. Rusijo je obtožil, da želi “izpodbijati nekatera temeljna načela, ki so podlaga za celoten mednarodni sistem in so potrebna za ohranitev miru in varnosti, kot je načelo, da en narod ne more s silo spremeniti meja drugega”. “Če bomo dovolili kršenje teh načel in nekaznovanost, bomo odprli zelo veliko Pandorino skrinjico. Ves svet opazuje, kaj se tu dogaja,” je še opozoril.

Ukrajinski zunanji minister Kuleba je na skupni novinarski konferenci z ameriškim državnim sekretarjem zatrdil, da Ukrajina ne načrtuje napadov na proruske separatiste. “Ukrajina ne načrtuje nobenih ofenzivnih operacij” proti promoskovskim borcem, ki nadzorujejo območje na vzhodu države, je po poročanju AFP dejal Kuleba.

Volodimir Zelenski
(Volodimir Zelenski). PROFIMEDIA

Blinken je na novinarski konferenci še dejal, da na pogovorih ta teden ne bo uradnega odgovora na ruske predloge glede ukrajinske krize. Dodal je, da morata obe strani najprej poiskati skupne točke. “Tokrat ne bom predstavil dokumenta zunanjemu ministru (Sergeju) Lavrovu. Videti moramo, kje smo in ali obstajajo priložnosti,” je dejal Blinken novinarjem v Kijevu.

Blinken tudi v Nemčijo, v petek se bo sestal z Lavrovom

Do obiska ameriškega državnega sekretarja v Kijevu prihaja po obsežnih diplomatskih prizadevanjih z evropskimi zavezniki in partnerji za enoten pristop pri obravnavi grožnje, ki jo Rusija predstavlja za Ukrajino, so sporočili iz State Departmenta. Na srečanjih naj bi govorili tudi o posledicah za Rusijo, če ta ne bo zmanjšala napetosti, so še navedli.

Blinken bo v okviru diplomatskih prizadevanj za zmanjšanje napetosti z Rusijo glede Ukrajine v četrtek odpotoval še v Berlin, kjer se bo sestal z nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock. Govorila bosta o skupnih prizadevanjih pri odvračanju nadaljnje ruske agresije proti Ukrajini. To med drugim vključuje pripravljenost zaveznikov in partnerjev na uvedbo ukrepov, ki bi lahko imeli resne posledice in visoke gospodarske stroške za Rusijo.

Pogovorom z nemško kolegico bo sledilo še srečanje zunanjih ministrov v okviru četverice zaveznic, ki ob ZDA vključuje še Veliko Britanijo, Francijo in Nemčijo. V petek pa naj bi se v Ženevi srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje