Ameriški modni veljak, ki ga preiskuje FBI, zanika obtožbe o spolni trgovini

Svet 21. Jan 202408:10 0 komentarjev
Mike Jeffries
Mike Jeffries na vrhuncu svoje moči v 90-ih. (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanji izvršni direktor podjetja Abercrombie & Fitch Mike Jeffries in njegov partner sta prosila sodišče v Združenih državah Amerike, da zavrne tožbo, ki oba bremeni izkoriščanja položaja in sredstev podjetja za zvabljanje mladih moških v spolne usluge. Tej prošnji se je pridružilo tudi njuno nekdanje podjetje.

Tožbo je vložil nekdanji maneken David Bradberry in drugi v New Yorku. V njej obtožuje Jeffriesa in njegovega partnerja Matthewa Smitha trgovine z ljudmi za spolne namene, neprimernega spolnega vedenja in posilstva. Tožba trdi tudi, da je A&F Jeffriesu dovolil “neomejen dostop” do virov podjetja, vključno z letalom, prevozom in neomejenimi količinami gotovine. S tem naj bi več kot dve desetletji financiralo “kriminalno dejavnost”, ki jo je vodil Jeffries, poroča BBC.

Tožba je sledila BBC-jevi preiskavi obtožb, da sta Jeffries in Smith izkoriščala moške za seks na dogodkih, ki sta jih gostila po vsem svetu, med drugim v New Yorku, Londonu in Marakešu.

Sklicevanje na zastaranje

Jeffries obtožbe o spolni trgovini “odločno zavrača” in pravi, da so te že zastarale ter neutemeljene. V zahtevku zato “prosi sodišče, naj pogleda dlje od senzacionalizirane pripovedi, ki jo je predstavil tožnik, in obravnava očitne pravne pomanjkljivosti v pritožbi, ki zahtevajo zavrnitev te tožbe.”

Smith je prav tako zahteval zavrnitev tožbe na osnovi zastaranja. Po njegovem se obtožbe “nanašajo na dogodke, ki so se domnevno zgodili leta 2010” in so “zastarali od leta 2011.” Poleg tega Smith vztraja, da tožba “ne vsebuje nobenih dejanskih dogodkov” domnevnega spolnega kaznivega dejanja z njegove strani.

Podjetje A&F, poznano predvsem po svojih manekenih, pravi, da iz tožbe ni razvidno, da bi podjetje vedelo za domnevno izkoriščanje, in ne more biti odgovorno.

Abercrombie se distancira

A&F je vložil ločen odgovor. V njem trdi, da podjetje ni vedelo za “domnevno dejavnost trgovine z ljudmi” ali domnevno spolno zlorabo in “do trenutka, ko je bilo poročanje BBC objavljeno oktobra 2023, ni bilo nobenih javnih obtožb zoper Jeffriesa”.

“Kot je Jeffries sam izjavil prek odvetnika v odgovoru na BBC-jeva poročila, se obtožbe nanašajo na njegovo osebno življenje in so bile – vkolikor so se zgodile – izvedene ločeno od njegovega dela pri A&F,” so še zapisali pri Abercrombie & Fitchu.

A&F prav tako trdi, da tožba “ne zagotavlja nobenih dejstev, ki bi podpirala njeno trditev, da je A&F nudil odškodnino žrtvam domnevne Jeffriesove spolne zlorabe.”

Abercrombie & Fitch
Abercrombie & Fitch zanika vpletenost v domnevno spolno zlorabo, ki naj bi jo izvajal njegov nekdanji direktor (Foto: PROFIMEDIA)

Preiskava FBI

Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) je začel preiskavo, v okviru katere so agenti FBI zasliševali in izdajali sodne pozive potencialnim pričam, še poroča BBC.

Jeffries velja za sodobnega ustanovitelja A&F, potem ko je v devetdesetih letih preoblikoval blagovno znamko iz propadajoče tradicionalne modne hiše v več milijard dolarjev vrednega ponudnika oblačil za najstnike.

Leta 2014 je odstopil s položaja po upadu prodaje. Odšel je s pokojninskim paketom, ocenjenim na okoli 25 milijonov dolarjev (slabih 23 milijonov evrov), del katerega je zdaj začasno zamrznjen, pravijo pri A&F.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!