Britanskim poslancem grozijo s smrtjo: “Prihajam pote”

Svet 02. Mar 202408:54 0 komentarjev
Big Ban
Foto: PROFIMEDIA

Proteste zaradi neaktivnosti svetovnih voditeljev pri iskanju miru v Gazi spremljajo resne grožnje, ki so v Veliki Britaniji eksplodirale. Poslancem so zaradi njihovih stališč do spopadov grozili s smrtjo, družinskim članom grozijo s posilstvom, vse pogostejši pa so tudi protesti in zbiranja skupin pred domovi politikov. Da pri tako resnih grožnjah ne gre za prazne besede, se britanski poslanci močno zavedajo. V zadnjih desetih letih sta jih namreč pretresla dva umora njihovih kolegov.

Potem ko sta javne razprave v zadnjih letih pregrevali pandemija covida in vojna v Ukrajini, nove napetosti nastajajo v debatah glede spopadov v Gazi. Konfliktni pogledi in nestrinjanje vladajo po vsem svetu, zelo resne pa so razmere v Veliki Britaniji. Tamkajšnji poslanci namreč poročajo o vedno bolj sovražnem in napetem političnem ozračju ter hudih grožnjah.

Zadnje mesece tudi na Otoku potekajo številni protesti proti vojni ter v podporo Gazi oziroma Izraelu. Ti se odvijajo pred poslopjem parlamenta in na drugih javnih mestih, nedavno pa so se večje skupine protestnikov začele zbirati tudi pred pisarnami in celo domovih posameznih poslancev. Tako se s protestniki pred vrati svoje pisarne redno sooča laburistični poslanec Tan Dhesi, za katerega pa to ni najhujša varnostna grožnja.

Od oktobra, ko so se srditi spopadi med Izraelom in Hamasom znova razplamteli, mu namreč grozijo s smrtjo. Kot je dejal za Guardian, je policija doslej odkrila enega človeka, ki mu je grozil, in začela postopek proti njemu. To ni osamljen primer groženj s smrtjo. “Prihajam pote,” je dejal glas neznanega moškega, ki je poklical Mika Freererja, poslanca iz konservativne stranke. Gre za človeka, ki so mu na božični večer zažgali pisarno, policija pa primer obravnava kot delo požigalca. Freer je po pisanju BBC že napovedal, da zaradi groženj letos ne bo kandidiral na volitvah.

Uničena pisarna konservativnega poslanca
Uničena pisarna konservativnega poslanca (Foto: PROFIMEDIA)

“Tvoji ženi bom pokazal, kdo je pravi moški”

Grožnje prejemajo tudi družine britanskih politikov. Tako so torijcu Paulu Bristowu na spletu grozili s posilstvom njegove žene in napadom na njegovo družino. Napadi ne prihajajo le z ene ali druge strani. V britanskih medijih smo lahko brali, da propalestinski protestniki nadlegujejo ministra Michaela Gova in da s smrtjo grozijo neimenovanemu poslancu, ki je v javnih nastopih izražal podporo Palestini.

Tudi poslanci, ki niso bili žrtve groženj, se počutijo ogrožene. Poslanka laburistov Margaret Hodge je dejala, da od oktobra ves čas s seboj nosi pozivnik, s katerim bi ob nevarnosti lahko poklicala varovanje. “Bolj previdna sem pri izbiri in spreminjanju poti domov in proti postaji podzemne železnice. Bolj sem pozorna na okolico,” je povedala za Guardian.

Britanska politika je na grožnje zelo pozorna in se zaveda njihove resnosti, saj sta v zadnjih letih državo pretresla umora dveh poslancev. Leta 2016 je moški v razgretem ozračju tik pred referendumom o brexitu ubil poslanko iz laburistične stranke Jo Cox, ki je veljala za zagovornico obstanka v Evropski uniji. Oktobra 2021 pa je simpatizer Islamske države ubil poslanca konservativne stranke Davida Amessa.

Tudi zato je britanska vlada pripravila paket zaščitnih ukrepov, vreden okoli 35 milijonov evrov. Ta po pisanju BBC omogoča, da najbolj ogroženi poslanci dobijo svojega telesnega stražarja, medtem ko bi vsi izvoljeni predstavniki dobili posebno kontaktno osebo na policiji, na katero se lahko obrnejo. Poleg tega bi paket ukrepov prinesel dodatne policijske patrulje in nekatere ukrepe na področju kibernetske varnosti uradnikov.

Nasilje pa ni omejeno le na politično sfero, saj se na splošno v javnosti opaža porast islamofobije in antisemitizma. V Združenem kraljestvu so lani po pisanju Sky News našteli več kot 4.000 antisemitskih dejanj, medtem ko je ena od nevladnih organizacij od oktobra lani do februarja naštela več kot 2.000 dejanj, uperjenih proti muslimanom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!