Cena olivnega olja se je v zadnjih dveh letih več kot podvojila. Zakaj?

Gospodarstvo 06. Nov 202319:52 3 komentarji
Olivno olje v trgovini
Olivno olje se je močno podražilo (Foto: PROFIMEDIA)

Olivno olje je zelo priljubljena in vsestranska sestavina v evropski kuhinji. Kot kaže, pa tudi vse bolj draga. Cena olja na evropskih trgih se je v zadnjih dveh letih več kot podvojila. Zakaj?

Med sprehajanjem po trgovinah lahko še vedno opazujete, da cene hrane vztrajno naraščajo. Te so oktobra celo najbolj pripomogle k višji medletni inflaciji. Med proizvodi, ki so se najbolj podražili, je tudi izjemno priljubljeno olivno olje, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Vrednost ene najbolj priljubljenih sestavin sredozemske kuhinje se je namreč od leta 2021, ko so začele cene hrane strmo naraščati, v evropskih trgovinah dvignila za 75 odstotkov. Celo v Španiji, ki velja za največjo proizvajalko olivnega olja na svetu, se je steklenica v zadnjem letu podražila za 53 odstotkov. V primerjavi z avgustom leta 2021 morajo Španci zanjo odšteti 115 odstotkov več.

Oljka v Španiji
Za španskimi kmeti je še ena sušna sezona (Foto: PROFIMEDIA)

K podražitvam so najverjetneje pripomogla vroča in sušna poletja. Po ocenah španskega kmetijskega ministrstva so namreč domači kmetje v sezoni 2023/24 pridelali za 35 odstotkov manj olivnega olja.

Tudi v Italiji je bil zaradi suše pridelek opazno manjši. Cene olivnega olja so se pri naših zahodnih sosedih dvignile za 42 odstotkov.

“Plače ne dohajajo podražitev osnovnih živil”

Poleg olivnega olja lahko prebivalci Unije visoko rast v cenah opazijo tudi pri krompirju, kažejo podatki evropske statistične agencije Eurostat. Od januarja leta 2021 do septembra letos se je krompir podražil za 53 odstotkov, kaže poročilo.

Evropska konfederacija sindikatov ob tem poudarja, da se s podražitvami nikakor ne morejo primerjati morebitne uskladitve plač, kar poglablja stiske revnejših prebivalcev. Za primerjavo – plače v Evropski uniji so se od januarja leta 2021 povišale za okoli 11 odstotkov. Konfederacija je izpostavila tudi, da razlika med cenami in prihodkom še raste. “Plače ne dohajajo podražitev najbolj osnovnih živil.”

Kot že omenjeno, je medletna inflacija oktobra upadla na 2,9 odstotka. A je bila medletna inflacija hrane precej višja, 7,5-odstotna. Hrana v Evropi se sicer draži bolj sunkovito kot v drugih podobnih gospodarstvih, na primer v ZDA in na Japonskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje