Češki poslanci potrdili novo vlado pod vodstvom Petra Fiale

Svet 13. Jan 202220:58 0 komentarjev
Petr Fiala
David W Cerny/REUTERS

Češki parlament je s 106 glasovi za in 87 glasovi proti potrdil novo vlado pod vodstvom Petra Fiale. Ta obljublja pokojninsko reformo in večjo podporo malim podjetjem.

Češki parlament je danes potrdil novo češko vlado pod vodstvom Petra Fiale. Vlado je podrlo 106 poslancev, 87 pa jih je glasovalo proti.

“V prvi vrsti želimo državo, ki ne živi v dolgovih,” je v sredo ob začetku maratonske razprave o zaupnici vladi dejal Fiala. Obljubil je pokojninsko reformo in večjo podporo malim podjetjem.

Premier zagovarja kombinirano uporabo jedrske in obnovljive energije v prihodnosti. “Končno moramo začeti graditi nove reaktorske enote na obstoječih lokacijah naših jedrskih elektrarn – in seveda brez sodelovanja Kitajske ali Rusije,” je povedal.

Fialov predhodnik, populistični milijarder Andrej Babiš, je novo vlado obtožil, da “namerno zavaja” državljane z neuresničljivimi obljubami. Novo politiko vlade glede novega koronavirusa je označil za “kaotično”.

Novo vlado sestavlja pet strank – Demokratska državljanska stranka (ODS), ki ji pripada tudi premier, TOP 09, krščanski demokrati (KDU-ČSL), Pirati in stranka županov Stan. V njej je 18 članov, od tega tri ženske. Fialovo zavezništvo zaseda 108 od 200 sedežev v poslanski zbornici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!