Da bo Kabul padel, je vedel še pred ameriškim predsednikom

Svet 11. Sep 202112:39 > 12:56 0 komentarjev
Peter Bergen
Novinar CNN Peter Bergen (desno). Vir: N1

Ob dvajseti obletnici terorističnih napadov v ZDA in ob talibanskem prevzemu oblasti v Afganistanu je novinar CNN Peter Bergen za N1 BiH spregovoril o tem, kako je pred ameriškim predsednikom Joejem Bidnom vedel za padec Kabula, ali Evropi grozi nov val terorizma in kako je bilo leta 1997 intervjuvati Osamo bin Ladna.

Kot piše N1 BiH, je Bergen že 48 ur pred padcem Kabula za CNN povedal, da je le še vprašanje časa, kdaj bo prestolnica Afganistana padla. Takrat sta tako predsednik Biden kot državni sekretar Antony Blinken trdila, da se nič od tega ne bo zgodilo in da se bo 300 tisoč afganistanskih vojakov spopadlo s 75 tisoč talibani. Bergna so zato vprašali, ali ima boljše obveščevalne vire ali pa Afganistan še vedno pozna bolje kot State Department, Bela hiša ali britansko zunanje ministrstvo.

Kako je Bergen vedel, da bo kmalu padel tudi Kabul

Odgovoril je, da ne vemo, kakšne zaupne ocene imajo različni svetovni voditelji, kako se je situacija razvijala. Je pa CNN poročal, da je ameriška obveščevalna služba ocenjevala, da bi afganistanska vlada lahko padla v 30 do 90 dneh. Ko je padlo mesto Kunduz, je Bergen takoj vedel, da je verjetno konec.

“Najpomembnejša cesta v državi je cesta med Kabulom in Kandaharjem. To sta dve največji mesti v državi. Najpomembnejši mesti v državi. Kunduz je približno na pol poti med njima in nadzira poti do Kabula. Torej, ko je Kunduz padel, če poznate geografijo Afganistana, je precej očitno, da je bila to zelo slaba novica za afganistansko vlado in vojsko,” je pojasnil.

Pozna evakuacija iz Afganistana

Dodal je, so se po odločitvi ZDA, da zapustijo Afganistan, enako odločile tudi druge države, saj so bile ZDA v državi neke vrste “varnostni dežnik”. Evakuacija iz Afganistana je bila po njegovih besedah opravljena dobro, a zelo pozno.

Kot dodaja, je med evakuacijo državo zapustilo 122 tisoč ljudi, veliko pa jih je ostalo. Mednarodni odbor za reševanje ocenjuje, da je 300 tisoč ljudi v neki obliki pomagalo Američanom. Očitno je bilo veliko ljudi, ki so pomagali vsem državam Nata in drugim zaveznicam. Vsi ti ljudje se soočajo s potencialnimi težavami, je povedal.

Evakuacija iz Kabula
Glen McCarthy/Australia’s Department of Defence

“Mislim, da je bila to zelo slaba politična odločitev,” pravi Bergen. Pojasnjuje, da so talibani v vladni kabinet imenovali Siradžudina Haqanija, ki ga združeni narodi označujejo za človeka, ki vodi Al Kaido. Za N1 BiH je pojasnil, da gre za iskano osebo, FBI zanj ponuja pet milijonov dolarjev, State Department pa deset milijonov dolarjev. “On je prvi član Al Kaide, ki je prevzel funkcijo v kabinetu. Ljudje, ki so jih imenovali v vlado, so glavni ljudje talibanov,” dodaja.

Ali mora Evropo skrbeti terorizem?

Kot strokovnjaka, ki spremlja Al Kaido in terorizem, so Bergna na N1 BiH vprašali, kako velika je nevarnost za terorizem v Evropi v bližnji prihodnosti. “Mislim, da je to v Evropi veliko večja skrb kot v ZDA,” pravi. Pri tem pa pojasnjuje, da je poleti leta 2014 v Irak na usposabljanje odšlo med 6.000 in 7.000 zahodnjakov. Večina jih je iz Evrope, zelo malo iz ZDA.

“Poglejte število Nemcev, Britancev in Francozov, in veste, nekateri od njih so se vrnili in izvedli napad v Parizu, v katerem je novembra 2015 umrlo 130 ljudi, napade v Bruslju, napade v Turčiji. To so ljudje, ki jih je usposobila Islamska država (ISIS). Zato menim, da obstaja možnost razvoja napadov iz Afganistana,” pravi.

Druga stvar, na katero opozarja Bergen, pa so napadi ISIS-a v ZDA. Teh po njegovih besedah niso izvedli posamezniki, ki so odšli na usposabljanje v Sirijo ali Irak. “To so ljudje, ki so se radikalizirali zaradi vznemirljive zgodbe, ki so jo o kalifatu slišali na internetu,” pojasnjuje. Pri tem pa opozarja na grožnjo pred tistimi, ki bi se lahko po menjavi oblasti v Afganistanu radikalizirali pred računalniki.

Bergen je bil tudi eden od novinarjev, ki je leta 1997 intervjuval Osamo bin Ladna. To je bil za bin Ladna njegov prvi TV intervju, v njem pa je zahodni javnosti prvič napovedal vojno ZDA. Kot je pojasnil novinar CNN, je bin Laden tudi za časa, ko je še živel v Sudanu, dajal intervjuje, a se je v njih predstavljal kot poslovnež, ki ga je zanimal Sudan. Dve leti pozneje je Al Kaida napadla dve ambasadi ZDA v Afriki. In takrat je postalo jasno, da ni le grozil, ampak lahko te grožnje tudi uresniči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!