Dacianu Ciolosu mandat za sestavo romunske vlade

Svet 11. Okt 202121:19 0 komentarjev
Dacian Ciolos
Inquam Photos/George Calin/REUTERS

Romunski predsednik Klaus Iohannis je mandat za sestavo nove romunske vlade poveril predsedujočemu reformni stranki USR Dacianu Ciolosu.

Romunski predsednik Klaus Iohannis se je po posvetih s predstavniki strank v parlamentu odločil, da mandat za sestavo nove romunske vlade poveri Dacianu Ciolosu, predsedujočemu reformni stranki USR in vodji politične skupine Renew v Evropskem parlamentu. Zamenjal naj bi liberalca Florina Cituja, ki je prejšnji teden dobil nezaupnico v parlamentu.

Gre sicer za precejšnje presenečenje, saj se po današnjih posvetih poslanskih skupin pri predsedniku Iohannisu ni pokazala nobena jasna večina. Vladajoča nacionalna liberalna stranka so povsem jasno povedali, da si ne želijo nove koalicije z USR, saj so glasovi te stranke pripomogli k izglasovanju nezaupnice v parlamentu.

Opozicijski socialni demokrati (PSD) in nacionalistična stranka AUR se medtem zavzemajo za predčasne volitve in so napovedali, da ne bodo podpirali morebitne manjšinske vlade. Le v doslej vladnih USR in madžarski manjšinski stranki UDMR so predlagali svojega kandidata za položaj predsednika vlade.

Iohannis je še pred dnevi napovedoval, da bo imel več pogovorov s predstavniki strank o sestavljanju morebitne nove vladne koalicije. Poleg tega je že več tednov močno kritiziral stranko USR, zato je bila predsednikova današnja odločitev, da Ciolosa predlaga za mandatarja, še toliko večje presenečenje.

Poteza trojanski konj?

Politični analitiki že ocenjujejo, da je Iohannisova poteza pravzaprav “trojanski konj” in da je pravzaprav namenjena temu, da Ciolos ne bi uspel, povzema APA.

52-letni Ciolos, ki je enkrat že vodil romunsko vlado, bil pa je tudi evropski komisar za kmetijstvo, je kljub nemogoči nalogi “počaščen in pripravljen prevzeti odgovornost”. Napovedal je, da bo uporabil vse svoje pogajalske spretnosti, da bi oblikoval vladno večino, še poroča APA.

Njegova stranka USR je sicer tretja največja v spodnjem domu romunskega parlamenta; ima 55 od skupno 330 poslancev. Največ, 110 jih imajo socialni demokrati, liberalci 93, AUR 33, UDMR 21, še 18 jih imajo stranke etničnih manjšin, osem pa je neodvisnih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!