Delavci kar na hrvaški plaži oprali mešalnik, ostanek betona pristal v morju

Svet 27. Dec 202316:43 4 komentarji
Mešalnik betona na Pašmanu
Mešalnik betona na Pašmanu (Foto: MORSKI.HR)

Zima je čas, ko ob hrvaški obali zabrnijo delovni stroji. Turistov ni veliko, vreme pa ni prevroče za naporna fizična dela. A občasno se pri gradnji tudi zaplete. Po več primerih odkritij na črno zgrajenih nepremičnin s Pašmana tokrat prihaja nekoliko drugačna zgodba.

Na Hrvaškem se ob izteku novega leta že pripravljajo na novo turistično sezono.

Delavci so stroje zagnali tudi na Pašmanu, kjer so se lotili betoniranja ob plažah. V mestu Ugrinić so obalo zasedli delovni stroji, med njimi tudi mešalnik betona, ki pa je močno zmotil enega izmed sprehajalcev, piše Morski.hr.

Tovornjak z mešalnikom je bil namreč parkiran na prodnati plaži, zadnji del vozila pa obrnjen proti morju. Tik za mešalnikom pa je v vodi bralec opazil ostanek betona, ki naj bi ga tja po končanem delu odvrgli delavci. Mešalnik naj bi nato kar na plaži tudi oprali, ob tem je v vodo stekla čisto vsa umazanija, piše Morski.hr.

Mešalnik betona na Pašmanu Mešalnik betona na Pašmanu
Mešalnik betona na Pašmanu (Foto: MORSKI.HR)
beton v morju beton v morju
Ostanek so zlili v morje (Foto: MORSKI.HR)

Na tovornjaku znamke Mercedes je bilo ime hrvaškega gradbenega podjetja Čirjak, kjer pa zagotavljajo, da delovni stroj ni njihov. Kot je za Morski.hr povedal lastnik Domagoj Čirjak, so delovni stroj že pred 15 leti prodali drugemu gradbenemu podjetju. “To že dolgo ni več naš mercedes,” je zatrdil.

Dodal pa je tudi, da imena trenutnega lastnika ne pozna, saj da so si zasebni podjetniki v zadnjih letih tovornjak med seboj pogosto izposojali in prodajali. “Ne bi kar nekaj rekel in nekoga po krivem obtožil. Ne vem ničesar.”

Na vprašanje, ali ga ne moti, da se njegovo ime sedaj povezuje s kaznivim dejanjem, pa pravi, da se s tem ne obremenjuje, saj da je takih primerov veliko. V dodatni pisni izjavi so s podjetja tudi sporočili, da ne prevzemajo odgovornosti za neodstranitev njihovega logotipa z nekdanje lastnine.

Vpletli so se policija, ministrstvo in inšpektorat

Čigav je tovornjak, bo sedaj preverila policija. Zaradi kršitve več točk zakona o varstvu narave in zakona v pomorskem področju in morskih pristaniščih sta se v primer vključila tudi hrvaški državni inšpektorat in pomorsko ministrstvo.

Letos se je v hrvaških medijih sicer pojavilo že več zgodb o (črnih) gradnjah, ki so uničevale obalo, hrvaška vlada pa je v boju proti nezakonitim gradnjam porušila več sto objektov. Do konca novembra so po podatkih hrvaškega državnega inšpektorata pri naših južnih sosedih porušili 313 nezakonito zgrajenih stavb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje