Dodik se bo srečal s Putinom

Svet 15. Jun 202210:35 > 12:11 5 komentarjev
Milorad Dodik
Foto: F.Z./N1

Vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik je napovedal, da se bo v petek v Sankt Peterburgu srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Že v četrtek naj bi se sestal tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, je v torek poročala Radiotelevizija Republike Srbske (RTRS). Na gospodarski forum v Sankt Peterburgu naj bi pripotoval tudi predstavnik talibanov.

Milorad Dodik se namerava z Vladimirjem Putinom sestati v okviru mednarodnega gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu (SPIEF). Svoje srečanje s Putinom in Sergejem Lavrovom je napovedal že v ponedeljek po Twitterju.

“V Sankt Peterburg odhajam na forum. Predsednik Putin se tradicionalno udeležuje foruma. Srečanje s Putinom se bo zgodilo po plenarni seji 17. junija,” je po poročanju RTRS dejal Dodik.

Srbski član predsedstva v Bosni in Hercegovini je v nedeljo po Twitterju Putinu čestital tudi ob dnevu Rusije. Izrazil je prepričanje, da se bodo tradicionalno prijateljski odnosi med Rusi in Srbi, ki jih vežejo globoke kulturne in duhovne vezi, uspešno razvijali tudi v prihodnosti in ob obojestranskem interesu. Republika Srbska pod vodstvom Dodika nasprotuje vsem sankcijam Zahoda proti Rusiji in noče obsoditi ruske agresije. To se je znova potrdilo na srečanju političnih voditeljev BiH v nedeljo v Bruslju. Dodik je po dogovoru o reformah namreč podal ločeno mnenje, saj je zahteval izločitev obsodbe ruske agresije na Ukrajino iz sporazuma.

Ruski forum letos veliko manjši

Mednarodnega gospodarskega foruma v Sankt Peterburg, tako imenovanega “ruskega Davosa”, se bo letos predvidoma udeležilo manj deležnikov. Po navedbah tiskovne agencije AP naj bi na začetku junija na srečanju pričakovali okoli 2.700 predstavnikov gospodarstva iz 90 držav, kar je občutno manj kot lani, ko se je foruma udeležilo 13.500 ljudi iz 140 držav. Letos prav tako ne bo enega od bolj priljubljenih dogodkov foruma: ruski predsednik ne bo odgovarjal na vprašanja vodilnih predstavnikov velikih mednarodnih novinarskih organizacij, piše AP in sklicujoč se na besede tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova dodaja, da se bo Putin namesto tega sestal z voditelji ruskih medijev in novinarji, ki poročajo s front “posebne vojaške operacije” v Ukrajini.

Da se bo udeležil foruma, je že sporočil vodja proruskih separatistov v Donecku Denis Pušilin. Dogodka naj bi se udeležil tudi predstavnik talibanov, čeprav Rusija talibane označuje za teroristično skupino, še piše AP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje