Dramatični prizori iz grške prestolnice: v oblaku prahu je izginila še Akropola

Svet 24. Apr 202416:39 0 komentarjev
oranžno nebo nad Atenami
Puščavski prah je obarval oranžno nebo v Atenah. (Foto: PROFIMEDIA)

Atene so včeraj zasijale v dramatični oranžni barvi. Nad Grčijo se je namreč razprostiral gost oblak puščavskega prahu.

Nebo nad grško prestolnico se je včeraj obarvalo v oranžno. To je pritegnilo ogromno pozornosti javnosti, ki se je čudila nezemeljskim prizorom. Številni so se podali na priljubljene razgledne točke, s katerih so opazovali oranžno mesto pod sabo, so poročali tuji mediji. 

Nenavadni svetlobni pojav pa le ni tako nedolžen, kot se morda sprva zdi. Močan južni veter je namreč nad Atene in nekatere druge dele države prinesel saharski prah. Tako visoke koncentracije puščavskega prahu v zraku niso v Atenah zaznali že vse od leta 2018, so pojasnile pristojne institucije.

Zrak je bil precej onesnažen, saj je bila v zraku večja koncentracija drobnih delcev, kar lahko pomeni tveganje za zdravje, še posebno posameznikov z obstoječimi zdravstvenimi težavami. Pristojni so prebivalce z boleznimi dihal pozvali, da omejijo gibanje na prostem, nosijo zaščitne maske in se izogibajo telesni vadbi, dokler se oblak prahu ne razkropi.

oranžno nebo v Atenah oranžno nebo v Atenah
Foto: PROFIMEDIA
oranžno nebo v Atenah oranžno nebo v Atenah
Foto: PROFIMEDIA
oranžno nebo v Atenah oranžno nebo v Atenah
Foto: PROFIMEDIA
par, ki sedi na razgledu, v ozadju oranžno nebo par, ki sedi na razgledu, v ozadju oranžno nebo
Foto: PROFIMEDIA
starejši par starejši par
Foto: PROFIMEDIA

V sredo zjutraj je bila vidljivost tako slaba, da se je v oblaku puščavskega prahu izgubila celo znamenita Akropola. Oblak prahu je segal vse do Soluna, poroča BBC.

Po napovedih tamkajšnjih meteorologov naj bi se prah danes umaknil iz Grčije.

Iz Sahare se letno sprosti od 60 do 200 milijonov ton prahu. Največji delci se hitro vrnejo na Zemljo, najmanjši pa lahko prepotujejo na tisoče kilometrov in dosežejo celo Evropo. Nedavno ga je poneslo tudi nad naše kraje.

Močen veter pa nad Grčijo ni ponesel le puščavskega prahu, pač pa je pomagal zanetiti tudi številne požare. Po poročanju Guardiana je gasilska služba v torek zvečer sporočila, da so v zadnjih 24 urah posredovali v 25 požarih v naravi. O večji škodi ali poškodbah sicer niso poročali, požar pa so hitro omejili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!