Eno najhujših železniških nesreč naj bi povzročila napaka v signalnem sistemu

Svet 04. Jun 202312:31 0 komentarjev

Eno najhujših železniških nesreč v Indiji, v kateri je umrlo skoraj 300 ljudi, bi lahko povzročila napaka v signalnem sistemu. Indijski premier je napovedal, da bodo odgovorne za nesrečo strogo kaznovali.

V Indiji se je v petek zgodila najhujša železniška nesreča v zadnjih dvajsetih letih, po dosedanjih podatkih je umrlo najmanj 275 ljudi, to število sicer še narašča. Poškodovanih je na stotine ljudi.

Vzrok za trčenje treh vlakov bi bila lahko napaka v signalnem sistemu, piše agencija Reuters.

“Ugotovili smo vzrok nesreče in osebe, ki so odgovorne zanjo,” je za tiskovno agencijo ANI povedal indijski minister Ašwini Vaišnaw. Več ni želel razkriti, saj želi počakati na končno poročilo. Je pa Vaišnaw ob tem namignil, da bi bil vzrok lahko povezan s “spremembo na elektronskih signalnovarnostnih napravah.”

Kot smo že poročali, so bili v nesreči na vzhodu Indije udeleženi trije vlaki – dva potniška med vožnjo in tovorni, ki je bil parkiran. Po besedah izvršnega direktorja indijskih železnic Amitaba Šarme je iztirilo med deset do 12 vagonov potniškega vlaka. Nekaj razbitin je padlo na drugo progo, vanje pa je trčil drug potniški vlak, pri čemer so se iztirili trije vagoni. Medij Press Trust of India poroča, da je nekaj potniških vagonov, ki so se iztirili, trčilo v vagone tovornega vlaka.

Stringer/REUTERS

Število smrtnih žrtev je bilo sprva ocenjeno na 288, a so število v nedeljo znižali. “Potem ko so ugotovili, da so bila nekatera trupla prešteta dvakrat,” je pojasnil državni sekretar Odisha Pradeep Jena.

Po njegovih besedah so takoj po nesreči poslali več kot 200 reševalnih vozil ter več sto zdravnikov, medicinskih sester in reševalcev. Rešili so vse ujete in ranjene potnike, a še ni jasno, kako hude so poškodbe tistih, ki so jih odpeljali v bolnišnice.

Indijski premier Narendra Modi bi moral v soboto javnosti predstaviti nov hitri vlak, Vande Bharat Express, ki je del velike naložbe zdajšnje vlade v posodobitev železniškega omrežja in druge infrastrukture. A je dogodek bil odpovedan, Modi pa je odpotoval na kraj ene najhujših železniških nesreč v zgodovini države. Premier je napovedal, da bodo odgovorne za nesrečo strogo kaznovali. V bolnišnici se je srečal tudi s preživelimi žrtvami. Obljubil je, da bodo temeljito preiskali nesrečo in da bo njegova vlada storila vse za zdravljenje tistih, ki so bili ranjeni v njej.

India’s Press Information Bureau/REUTERS

V Indiji so železniške nesreče sicer razmeroma pogoste, to pa je najhujša nesreča v tem stoletju. V preteklosti so se že večkrat zgodili podobni incidenti, čeprav se je varnost na tamkajšnjih železnicah v zadnjih letih zaradi obsežnih novih naložb in tehnoloških izboljšav znatno izboljšala.

V Indiji se vsako leto zgodi več sto železniških nesreč, večinoma zaradi človeških napak ali zastarele opreme za signalizacijo.

Najhujša železniška nesreča se je zgodila leta 1981, ko se je iztiril prenatrpan potniški vlak in zletel v reko med neurjem v državi Bihar. Umrlo je najmanj 800 ljudi.

Z več kot 14.000 vlaki se dnevno vozi več kot 12 milijonov ljudi na 64.000 kilometrih prog.

Sožalje svojcem so izrekli številni svetovni voditelji, med njimi ameriški predsednik Joe Biden, kanadski premier Justin Trudeau, britanski premier Rishi Sunak in francoski predsednik Emmanuel Macron.  Odzvala se je tudi slovenska predsednica države Nataša Pirc Musar in zunanje ministrstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!