ESČP zavrglo pritožbo o obveznosti covidnih potrdil v Franciji

Svet 07. Okt 202116:54 > 17:19 0 komentarjev
Evropsko sodišče za človekove pravice
Vincent Kessler/REUTERS

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je danes zavrglo pritožbo o predpisih francoske vlade, ki določajo obveznost covidnega potrdila v določenih primerih. Sodišče se je v primeru razglasilo za nepristojno.

Tožnik je univerzitetni profesor iz Montpelliera, ki je kampanjo proti covidnemu potrdilu sprožil, ker naj bi bila z njegovo obvezno uporabo kršena prepoved nečloveškega ravnanja, zapisana v Evropski konvenciji o človekovih pravicah.

Tožnik ni izkoristil vseh pravnih možnosti v svoji državi

Francosko covidno potrdilo zagotavlja, da je posameznik prebolel koronavirus, je polno cepljen ali je bil v zadnjih 48 urah testiran, izvid pa je bil negativen. V Franciji je treba potrdilo pokazati ob vstopu v večino javnih zgradb, restavracije ali ob uporabi javnega prevoza na daljše razdalje.

ESČP je zavrnilo pritožbo, saj tožnik ni izkoristil vseh pravnih možnosti v svoji državi, preden se je obrnil nanj, kar je eden od pogojev za vložitev tožbe. Prav tako naj bi tožnik izkazal namen ovirati delo sodišča, kamor je v sklopu svoje kampanje s pomočjo drugih nasprotnikov protikoronskih ukrepov naslovil okoli 21.000 pritožb.

Sodišče odloča tudi o podobnem primeru glede obveznega cepljenja v Franciji za nekatere poklice. Kdaj bo znana odločitev o tem primeru, pa še ni znano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!