EU letos izvozila več kot milijardo odmerkov cepiva proti covidu-19

Koronavirus 18. Okt 202112:49 > 14:01 0 komentarjev
Evropska komisija: Ursula von der Leyen
REUTERS/Pascal Rossigno

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je navedla, da je Evropska unija letos po svetu izvozila več kot milijardo odmerkov cepiva proti covidu-19, kar je "pomemben mejnik pri dobavi cepiva".

Evropska unija je v preteklih desetih mesecih po vsem svetu izvozila več kot milijardo odmerkov cepiva proti covidu-19, je v Bruslju danes dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Dosegli smo pomemben mejnik pri dobavi cepiv proti covidu-19 v svetu,” je v izjavi, ki je bila predvajana prek videopovezave, naznanila predsednica Komisije. Cepiva, proizvedena v EU, so bila poslana v več kot 150 držav na vseh celinah, je dejala in pri tem med drugim omenila Japonsko, Turčijo, Novo Zelandijo, Južno Afriko in Brazilijo.

EU je v države z majhnimi in srednjimi dohodki v okviru mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiv Covax dostavila približno 87 milijonov odmerkov. “Jasno je, da je EU največji izvoznik cepiv proti covidu-19,” je dejala.

Izvozili toliko, ko smo dostavili znotraj EU

Povezava je cepiva vselej pošteno delila s preostalim svetom. “Izvozili smo toliko, kolikor smo dostavili državljanom EU,” je pojasnila. Pri tem je tudi spomnila, da je v EU sedaj polno cepljenih več kot 75 odstotkov odraslih.

Vendar pa želi EU storiti več. Kot je dejala von der Leyen, si bodo z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom prizadevali, da bi bilo do naslednjega leta cepljenih 70 odstotkov svetovnega prebivalstva.

EU bo donirala še vsaj 500 milijonov odmerkov

EU bo tako v prihodnjih mesecih donirala najmanj 500 milijonov odmerkov cepiva najbolj ranljivim državam. Vendar pa morajo tudi druge države prispevati svoj delež, je opozorila von der Leyen.

EU tesno sodeluje z italijanskim premierjem Mariom Draghijem in predsednikom Bidnom za podporo voditeljev skupine G20, ki se bodo sestali prihodnji teden v Rimu, temu ambicioznemu cilju, ki je premagati svetovno pandemijo, je še dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!