EU v nabavo do dveh milijonov odmerkov cepiva proti opičjim kozam

Svet 18. Nov 202215:30 0 komentarjev
cepivo, opičje koze
PROFIMEDIA

Organ Evropske komisije za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere (Hera) je danes s podjetjem Bavarian Nordic podpisal okvirno pogodbo o skupnem javnem naročilu za dobavo do dveh milijonov odmerkov cepiva proti opičjim kozam v letih 2023 in 2024. Prvi odmerki naj bi bili dobavljeni v drugem četrtletju prihodnjega leta.

Skupno javno naročilo za dobavo do dveh milijonov odmerkov cepiva proti opičjim kozam štirinajstim sodelujočim državam omogoča nakup odmerkov za zadovoljitev srednjih in dolgoročnih potreb ter oblikovanje zalog cepiv, je sporočila Evropska komisija.

S tem se dopolnjuje delo, ki sta ga v zadnjih mesecih opravila Hera in Evropska izvajalska agencija za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA), da bi omogočila nakup več kot 334.000 odmerkov cepiv za zadostitev kratkoročnih potreb držav članic, pri čemer so bila prvič uporabljena sredstva EU. Poleg tega je bilo kupljenih več kot 10.000 odmerkov zdravila proti opičjim kozam tekovirimat.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides in regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Henri Kluge sta v skupni izjavi poudarila, da si komisija še naprej prizadeva, da opičje koze v Evropi ne bi postale endemične.

Mehanizem za skupno javno naročanje je določen v sporazumu EU o skupnem javnem naročanju, ki ga je podpisalo 36 držav. Sodelujočim članicam EU omogoča enakopravnejši dostop do posebnih zdravstvenih protiukrepov in bolj uravnotežene cene ter izboljšuje zanesljivost oskrbe.

Organ Hera lahko postopek za oddajo javnega naročila začne, če zanimanje izrazijo vsaj štiri od 36 sodelujočih držav. Pri danes oznanjenem skupnem nakupu cepiva proti opičjim kozam sicer sodeluje 14 držav članic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!