Evropa zopet epicenter okužb, države zaostrujejo ukrepe

Koronavirus 18. Nov 202121:01 > 21:03 0 komentarjev
koronavirus, covid.19
PROFIMEDIA

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že v začetku novembra sporočila, da je Evropa ponovno epicenter okužb s koronavirusom. Od takrat pa se situacija v številnih evropskih državah le še poslabšuje. Države beležijo nove neslavne rekorde novoodkritih okužb, bolnišnične kapacitete so na robu zmogljivosti, ob tem pa vodilni napovedujejo nove ukrepe za zajezitev širjenja covida-19.

Premajhen delež polno cepljenega prebivalstva ter premili ukrepi oziroma nespoštovanje le teh so Evropo privedli do kritične točke v svetovni pandemiji, je na začetku meseca sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je med drugim poudaril, da Evropa “vnovično stoji v samem epicentru svetovnih okužb”. Odločevalce posameznih držav pa je pozval, naj ponovno pretresejo odločitve o rahljanju ukrepov za zajezitev epidemije.

“Sporočilo je bilo vselej: storite vse,” je dejal Kluge in dodal, da so se cepiva sicer izkazala za uspešna, saj v primeru okužbe s koronavirusom preprečujejo hud potek bolezni, pa vendar predstavljajo učinkovito orodje le, če se hkrati vpeljejo in upoštevajo tudi drugi zdravstveni in družbeni ukrepi. Države, ki so tako v minulih mesecih znatno razrahljale ukrepe, se sedaj soočajo z izjemnim porastom okužb.

V številnih evropskih državah tako te dni podirajo neslavne rekorde ter beležijo največ okužb od začetka pandemije. Ob tem pa se vlade posameznih držav odločajo tudi za zaostrovanje ukrepov, ponekod celo za vsesplošno zaprtje javnega življenja ter možnost uvedbe obveznega cepljenja.

V Nemčiji presegli mejnik 60 tisoč novih okužb

V Nemčiji, kjer je število novih okužb preseglo mejnik 60.000, kar je največ od začetka pandemije, so se predsedniki vlad 16 zveznih dežel danes sestali s kanclerko Angelo Merkel ter razpravljali o morebitni dodatni zaostritvi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Po večurnem sestanku je Merkel stopila pred kamere in predstavila nove vlade odloke. Med novo-sprejetimi ukrepi je priporočilo za poživitveni odmerek, ki odslej velja za vse prebivalce, starejše od 18 let. Od zadnjega prejetega odmerka mora sicer miniti od pet do šest mesecev. Sprejeli so tudi novi semafor okužb, ki bo glede na zasedenost bolnišničnih postelj določil, kdaj v veljavo stopi pravilo PC (nem. 2G) oziroma pravilo PC+ (nem. 2G+), ki tudi cepljenim in prebolelim zapoveduje obvezno testiranje.

Nemčija je poleg tega za zaposlene v zdravstvenih ustanovah in ustanovah za nego uvedla obvezno cepljenje. Negovalnemu kadru pa bo nemška vlada vnovično namenila tudi koronske dodatke.

“Smo v posebnem obdobju, ko se oblikuje nova vlada, kar se nakazuje tudi na današnji novinarski konferenci,” je v uvodu dejala nemška kanclerka Angela Merkel ter dodala, da se vsi jasno zavedajo, da je virusu za stanje nemške politike povsem vseeno. Edini kriterij današnjega srečanja predstavnikov oblasti je bilo tako soočenje s “trenutnim dramatičnim stanjem okužb v državi”. Kot je poudarila Merkel, imajo v Nemčiji resnično skrb vzbujajoče stanje, saj se poleg strmega porasta okužb število polno cepljenih ne približuje zadostnemu deležu.

nemčija, koronavirus, covid-19
PROFIMEDIA

“Potrebujemo hitro zaustavitev oziroma zaviranje eksponentne rasti števila novih okužb,” je v napovedi novo-sprejetih ukrepov dejala Merkel ter poudarila, da številni ne bi bili potrebni, če bi se za cepljenje odločilo zadostno število prebivalcev. “Še vedno ni prepozno, da se pustite cepiti,” je še dodala ter vse državljane Nemčije pozvala, naj se cepijo.

V Avstriji se obeta vsesplošni lockdown

Avstrija je bila prva država v EU, ki je v boju proti četrtemu valu pandemije covida-19 uvedla zaprtje javnega življenja za necepljene. Lockdown za necepljene proti koronavirusu je v celotni Avstriji v veljavo stopil s ponedeljkom, 15. novembrom; sedaj pa se obetajo nove zaostritve vladnih ukrepov. Dve deželi, Zgornja Avstrija (nem. Oberösterreich) in Solnograška (nem. Salzburg), namreč napovedujeta popolno zaustavitev javnega življenja, saj število okužb dnevno dosega nove rekorde.

Po poročanju informativnega portala Tagesschau so danes pri naših severnih sosedih prvič  presegli število 15.000 novih okužb, kar je največ od izbruha epidemije. Minister za zdravje Wolfgang Mückstein iz stranke Zelenih je naklonjen tudi uvedbi policijske ure, a je avstrijski kancler Alexander Schallenberg njegov predlog zavrnil. V avstrijski vladi pa se prav tako nadaljujejo pogovori o možni uvedbi obveznega cepljenja, ki sicer po mnenju epidemiologov ne bi zaustavilo trenutnega širjenja okužb, bi pa znatno pripomoglo k daljnoročnemu obvladovanju epidemije.

avstrija, koronavirus, covid-19
PROFIMEDIA

Češka uvaja pogoj PC

Češka vlada je odločila, da bo v državi od ponedeljka dalje na številnih področjih treba izpolnjevati pogoj PC (preboleli, cepljeni). Na Češkem bo tako z novim tednom pogoj PC obvezen za gostinske lokale in hotele ter storitvene dejavnosti in večje prireditve. V podjetjih pa bodo s ponedeljki uvedli obvezno testiranje z antigenskimi testi.

“Zgledovali smo se po bavarskem modelu,” je po seji vlade dejal češki premier, ki opravlja tekoče posle, Andrej Babiš. Tudi na Češkem so sicer v sredo potrdili rekordno število novih okužb. Pozitivnih je bilo 22.511 testirancev.  Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je 819. V državi z okoli 10,7 milijona prebivalci je polno proti covidu-19 cepljenih 6,2 milijona ljudi.

češka, koronavirus, covid-19
PROFIMEDIA

V Belgiji obvezno delo od doma

Tudi v Belgiji ob hitrem porastu okužb s koronavirusom znova zaostrujejo ukrepe za zajezitev epidemije covida-19. Od ponedeljka bo tako obvezno delo od doma vsaj štiri dni na teden. Vsi zaposleni v zasebnem in javnem sektorju, ki to lahko, bodo morali delati od doma večino dni v tednu, je po sredinem srečanju z vodji regij in skupnosti povedal belgijski premier Alexander De Croo.

Obveznost nošenja zaščitnih mask so razširili na vse javne prostore. Obvezne bodo na sredstvih javnega potniškega prometa, v barih in restavracijah, gledališčih in kinematografih ter na javnih dogodkih, vključno z dogodki na prostem. Po novem jih bodo morali nositi vsi od 10. leta starosti naprej, in ne več samo od 12. leta.

Doslej mask v notranjosti kulturnih ustanov ni bilo treba nositi, če so ob vhodu preverjali covidno potrdilo, s katerim Belgijci dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19, da so to bolezen preboleli ali pa da imajo negativen izvid testa na novi koronavirus. Uporabo tega potrdila so razširili na vse javne dogodke v zaprtih prostorih, ki se jih udeležuje več kot 50 ljudi, medtem ko trenutno to velja za dogodke z več kot 500 udeleženci, in na javne dogodke na prostem, ki se jih udeležuje več kot 100 ljudi. Covidno potrdilo bo obvezno tudi za vstop na božične sejme, poleg tega pa še za v kulturne ustanove, restavracije in bare, vključno z zasebnimi dogodki.

Belgija, koronavirus, covid-19
PROFIMEDIA

“Zelo dobro razumem nezadovoljstvo (…). Pomembno je, da vsi skupaj ostanemo pozorni in preudarni, da bi zaščitili sami sebe in tiste, ki nas obkrožajo, da bi razmere ostale znosne za naše zdravstvene delavce,” je pozval De Croo. Zdravstveni minister Frank Vandenbroucke pa je poudaril, da te odločitve niso bile lahke, vendar pa so to minimalni ukrepi. “Doživljamo eksplozijo okužb,” je dejal. V tednu, ki se izteka, belgijske oblasti namreč  povprečju beležijo po skoraj 10.300 novih okužb na dan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!