Evropski poslanci o vohunski opremi: priporočila tudi za Madžarsko in Poljsko

Svet 15. Jun 202317:44 2 komentarja
Evropski parlament
Foto: Yves Herman/REUTERS

Evropski poslanci so pozvali k preiskavam in zaščiti pred zlorabami vohunske opreme. V sprejeti resoluciji so pozvali tudi k uvedbi strogih pravil za preprečevanje nezakonite uporabe opreme, kot je Pegasus.

Evropski poslanci so na današnjem zasedanju v Strasbourgu na podlagi enoletne preiskave o uporabi vohunske programske opreme Pegasus in podobne vohunske opreme za nadzor ugotovili, da je nezakonita uporaba opreme ogrozila “celo demokracijo samo”.

V resoluciji so pozvali k uvedbi pravil na ravni EU za vohunsko programsko opremo, ki jo uporabljajo organi za odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj, uporaba opreme pa naj se dovoli le v izjemnih primerih, za vnaprej določen namen in za omejeno obdobje.

V resoluciji, ki je bila sprejeta s 411 glasovi za, 97 proti in 37 vzdržanimi glasovi, so pozvali tudi k verodostojnim preiskavam, zakonodajnim spremembam in doslednejšemu izvajanju obstoječih pravil za spoprijemanje z zlorabami. Prav tako so se zavzeli za vzpostavitev neodvisnega nadzora, pri čemer predlagajo ustanovitev evropskega tehnološkega laboratorija, ki bi pomagal pri raziskavah, preiskavah in forenzičnih analizah.

Do glasovanja o resoluciji prihaja dve leti po razkritju mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev, da so številne države po svetu z uporabo sporne opreme vohunile za politiki, novinarji in aktivisti, tudi v Evropski uniji.

Evropski parlament
Foto: Yves Herman/REUTERS

Priporočilo poslancev nekaterim državam

Zaradi domnevnih zlorab vohunske programske opreme so poslanci tudi podali priporočila Madžarski, Poljski, Grčiji, Španiji in Cipru. Kot so opozorili, obstajajo jasni znaki, da vladi Maroka in Ruande z vohunsko programsko opremo nadzirata državljane EU na visokih položajih, med njimi tudi voditelje držav, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

“Vohunska programska oprema je lahko učinkovito orodje v boju proti kriminalu, če pa jo vlade napačno uporabljajo, pomeni veliko tveganje za pravno državo in temeljne pravice,” je dejal predsedujoči pristojnemu parlamentarnemu odboru PEGA Jeroen Lenaers. Poročevalka Sophie in ‘t Veld pa je izrazila pričakovanje, da bosta Evropska komisija in Svet EU pred poletnimi počitnicami poročala o tem, kako nameravata slediti posameznim priporočilom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje