Facebook bo moral plačati kazen zaradi diskriminacije delavcev iz ZDA

Gospodarstvo 20. Okt 202110:39 > 15:56 0 komentarjev
Facebook
Profimedia

Facebook bo moral plačati kazen zaradi diskriminacije delavcev iz ZDA. Podjetje je namreč pri zaposlovanju na nekatere položaje diskriminiralo državljane ZDA in je najemalo zgolj imetnike začasnih vizumov.

Upravljalec družbenega omrežja Facebook bo moral plačati 4,75 milijona dolarjev globe ZDA in do 9,5 milijona dolarjev globe žrtvam v okviru poravnave za reševanje zahtevkov za diskriminacijo ameriških delavcev, je v torek sporočilo ministrstvo za pravosodje ZDA.

Ministrstvo za pravosodje je tožbo vložilo decembra 2020. V njej je trdilo, da je Facebookov postopek zaposlovanja za nekatere položaje namerno diskriminiral delavce iz ZDA, je zapisano na spletni strani ministrstva.

Kot so zapisali v tožbi, je “Facebook v nasprotju s svojimi standardnimi praksami zaposlovanja uporabil metode zaposlovanja, ki so odvračale ameriške delavce od prijave na določena delovna mesta”. “Prav tako ni hotel upoštevati delavcev iz ZDA, ki so se prijavili na delovna mesta, in je najemal le imetnike začasnih vizumov,” so navedli na ministrstvu. “Facebook ni nad zakonom,” je dejala pomočnica generalnega državnega tožilca Kristen Clarke iz oddelka za državljanske pravice ministrstva za pravosodje. “Podjetja zaradi državljanstva ali imigracijskega statusa delavcev ne morejo rezervirati določenih mest za imetnike začasnih vizumov,” so njene besede povzeli pri nemški tiskovni agenciji dpa.

Globo Facebooku naložil tudi britanski varuh konkurence

Facebook je z ministrstvom za delo dosegel tudi ločeno poravnavo o uporabi programa stalnega potrjevanja dela (PERM). V okviru poravnav bo moral Facebook dodatno obvestiti in zaposliti ameriške delavce. “Ta poravnava je pomemben korak naprej in pomeni, da bodo imeli delavci iz ZDA pošteno priložnost, da spoznajo in se prijavijo za zaposlitvene možnosti Facebooka,” je dejala Seema Nanda z ministrstva za delo. Facebook poravnave še ni komentiral.

Globo v višini 60 milijonov evrov je Facebooku danes naložil tudi britanski varuh konkurence. Kot so sporočili iz tega britanskega urada, so globo naložili zaradi “zavestnega zavračanja poročanja vseh zahtevanih podatkov” v zvezi z lanskim prevzemom podjetja Giphy. Z odločitvijo urada se pri Facebooku ne strinjajo in so jo označili kot “nepravično”. “Odločitev bomo preučili in razmislili o naših možnostih,” so zapisali v odzivu. Facebook je maja lani naznanil prevzem Giphyja za 400 milijonov dolarjev. Giphy je platforma in brskalnik za nalepke in datoteke GIF, ki jih lahko uporabniki med drugim uporabljajo v aplikacijah za neposredno komuniciranje, kot sta WhatsApp in Facebook Messenger.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!