Filipinski predsednik ukazal aretacijo necepljenih oseb

Svet 06. Jan 202218:25 2 komentarja
Rodrigo Duterte
Lisa Marie David/REUTERS

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je predstavnikom lokalnih oblasti odredil, naj necepljenim ukažejo, naj ostanejo doma – če se bodo upirali, pa naj jih zadržijo in tudi aretirajo.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je danes ukazal aretacijo necepljenih oseb, ki zapuščajo svoje domove.

Predstavnikom lokalnih oblasti je odredil, naj bodo pozorni na necepljene in jim ukažejo, naj ostanejo doma. “Če se bo uprl in odšel iz hiše in šel naokoli, se ga lahko zadrži. Če se bo še naprej upiral, pa lahko aretirajo neposlušno osebo,” je dodal.

Na Filipinih je cepljenje prostovoljno in trenutno je polno cepljenih manj kot polovica od okoli 100 milijonov prebivalcev.

Duterte je danes še dejal, da ga je šokiralo, koliko ljudi se še ni cepilo. “Če se ne boste cepili, ogrožate vse,” je poudaril.

Necepljeni od doma le za nujne opravke

V Manili in več provincah so ta teden zaradi hitrega porasta števila okužb z novim koronavirusom zaostrili ukrepe, med drugim so odredili necepljenim, da lahko domove zapustijo le za nujne opravke.

V državi so danes potrdili več kot 17.000 okužb, kar je trikrat več kot v torek. Hitro širjenje pripisujejo koronavirusni različici omikron. Skupno so od začetka pandemije potrdili 2,9 milijona okužb, umrlo je 52.000 covidnih bolnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje