Fotografija, ki je deklici Zorici spremenila življenje

Svet 29. Sep 202308:59 3 komentarji
Fotografija, ki je deklici spremenila življenje
Foto: Đorđe Đoković

Čeprav je bila fotografija avtorja Đorđa Đokovića, ki prikazuje dva različna svetova, posneta pred več kot enim letom, se o njej znova govori. Deklica na fotografiji je namreč na varnem in ni ji treba več beračiti, začela se je tudi šolati. Prav ta novica je najbolj razveselila fotografa, ki je za N1 Beograd spregovoril o trenutku, ki ga je za vedno ovekovečil v objektiv in ki nikogar ni pustil ravnodušnega.

Bil je hladen aprilski dan v Valjevu leta 2022. V soboto, tako kot vsako drugo, se srbski fotograf Đorđe Đoković odpravi na praznovanje otroškega rojstnega dne. Povabili so ga namreč, da s kamero posname pomemben trenutek v življenju ene družine – prvi rojstni dan. In med tem, ko je fotografiral vesele in navdušene otroke, je njegovo pozornost pritegnila romska deklica, ki je skozi okno lokala spremljala dogajanje v notranjosti.

“Videl sem, kako se je deklica, ki je s sokom stala v notranjosti, približala oknu. Deklici sta si stali nasproti in se gledali,” je opisal fotograf Đoković. V tistem trenutku sta si nasproti stala dva svetova. “Notri je otrok, ki praznuje rojstni dan in ima vsega v izobilju, na drugi strani pa nekdo, ki nima ničesar in je sem prišel prosjačit,” je dodal.

Tako je videti ‘Življenje na drugi strani’. Fotografija nikogar ni pustila ravnodušnega. “Vsak od nas v njej vidi drugačno sporočilo. Jaz sem denimo na fotografiji videl nasmeh na njenem obrazu,” je dodal avtor. Drugi so v kotu dekličinega očesa videli solzo.

Fotograf Đorđe Đoković
Avtor fotografije Đorđe Đoković. (Foto: N1)

Fotografija je požela zanimanje medijev, nato pa se je odzval tudi center za socialno delo Valjevo, ki je deklico nedavno namestil v rejniško družino. Te dni je Đoković izvedel, da Zorica – tako ji je ime – ni več na ulici in da je v začetku septembra začela obiskovati prvi razred. In prav ta novica je pomembnejša od tiste, ki jo je pred natanko enim letom prejel avtor. In sicer to, da je njegova fotografija na tekmovanju National Geographic osvojila prvo mesto v kategoriji Ljudje.

“Samo spoznanje, da je moja fotografija deklici pomagala spremeniti življenje, je večje od katerekoli nagrade, ki jo lahko prejmem,” je povedal. Zato to ni zgodba o fotografiji, ki govori več kot besede, ampak o fotografiji, ki je spremenila življenje.

Avtorica: Maja Nikolić/N1 Beograd

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje