Francoski minister v težavah zaradi počitnic na Ibizi

Koronavirus 18. Jan 202218:06 0 komentarjev
Jean Michel Blanquer
Sarah Meyssonnier/REUTERS

Francoski minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer se sooča s pozivi k odstopu, potem ko je v začetku meseca med počitnicami na španskem otoku Ibiza napovedal strog protokol za testiranje v šolah, kar je sprožilo ostro nasprotovanje učiteljev.

Francoski minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer, sicer tesen zaveznik francoskega predsednika Emmanuela Macrona, je v pogovoru za časnik Le Parisien 2. januarja predstavil nova pravila o testiranju in samoizolaciji v šolah. To se je zgodilo le nekaj ur pred nadaljevanjem pouka po počitnicah, toda pri časniku takrat niso navedli, da se je Blanquer javil z Ibize. Na fotografiji ob članku je bil namreč upodobljen v svoji pisarni.

“To je grozno – poglablja prepad, ki je že tako obstajal med ministrom in šolskim osebjem. Ni več vreden svojega položaja,” je dejala generalna sekretarka največjega francoskega učiteljskega sindikata SNUipp-FSU Guislaine David.

Neimenovan vladni vir je za AFP potrdil tudi poročanje portala Politico, da je vodja kabineta predsednika vlade Blanquerju svetoval, naj ne odpotuje v času, ko so bili starši in učitelji na trnih, saj se je po šolah že širila zelo nalezljiva koronavirusna različica omikron.

Minister je šolnike že pred tem razjezil z nenehnimi spremembami protikoronskih pravil, ki so prejšnji teden sprožile tudi proteste. Zaradi novih pravil je bilo zaprtih na tisoče razredov, učenci pa so na testiranje skupaj s starši čakali v dolgih vrstah pred lekarnami in laboratoriji.

Sindikati govorijo o “kaosu, ki ga vlada povzroča pri reševanju krize”

Francoska vlada je sicer po vsesplošnih kritikah omilila pravila za testiranje, po stavki prejšnji teden pa je obljubila pet milijonov mask FFP2 za šolsko osebje ter zaposlitev več tisoč učiteljev in drugega osebja, da bi nadomestili tiste, ki morajo biti v samoizolaciji zaradi okužbe ali stika z okuženo osebo. Sindikati so obljube zavrnili kot nezadostne in za četrtek sklicali nov enodnevni protestni shod pred za 27. januar napovedano stavko, s katero nameravajo izraziti nezadovoljstvo ob “kaosu, ki ga vlada povzroča pri reševanju krize”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!