Glavaša v Zagrebu znova obsodili zaradi vojnih zločinov: “V zapor ne grem več”

Svet 27. Okt 202313:18
Branimir Glavaš
Branimir Glavaš (Foto: Josip Regovic/PIXSELL/BOBO)

Županijsko sodišče v Zagrebu je danes na ponovljenem sojenju bivšega hrvaškega poslanca Branimirja Glavaša znova spoznalo za krivega vojnih zločinov zaradi umorov in mučenja srbskih civilistov v Osijeku med vojno na Hrvaškem leta 1991. Obsodilo ga je na sedem let zapora. Večino dosojene kazni za ta zločin je sicer že prestal.

Ob izreku kazni, ki sicer še ni pravnomočna, je Branimir Glavaš ob kopici žaljivk jezno zapustil sodno dvorano in zagotovil, da v zapor ne bo šel več in da se bo na kazen pritožil. Sodniku in sodišču je namenil vrsto vulgarnih kritik ter ponovil, da gre za političen proces, poroča N1 Zagreb.

Glavaša, ki je sicer tudi eden od ustanoviteljev na Hrvaškem vladajoče stranke HDZ, je obtožnica bremenila, da kot poveljnik obrambe Osijeka ni preprečil umorov in trpinčenja najmanj dveh civilistov srbske narodnosti ter zaradi usmrtitev najmanj desetih civilistov na obali Drave v tem največjem slavonskem mestu leta 1991.

Glavaš je bil zaradi tega zločina na Hrvaškem obsojen že leta 2009 na deset let zapora. Takrat je kot dvojni državljan Hrvaške in BiH na dan izreka sodbe pobegnil v BiH. Tam je nato po pravnomočni sodbi na osem let zapora, ki mu jo je dosodilo hrvaško vrhovno sodišče leta 2010, začel prestajati kazen. Do leta 2015, ko je hrvaško ustavno sodišče sodbo razveljavilo in ga pogojno izpustilo na prostost, je v zaporu v BiH že prestal pet let in tri mesece zapora.

Branimir Glavaš
Branimir Glavaš (Foto: Josip Regovic/PIXSELL/BOBO)

Ustavni sodniki so od vrhovnega sodišča zahtevali ponovitev procesa zaradi pritožbe, da so med postopkom kršili Glavaševe človekove pravice. Vrhovno sodišče je nato leta 2016 zaradi postopkovnih napak v celoti razveljavilo prvostopenjsko sodbo Glavašu, županijsko sodišče v Zagrebu pa je sojenje zato moralo ponoviti.

Na začetku ponovljenega sojenja je nato skupaj s še tremi soobtoženimi sredi januarja letos ponovil, da ni kriv. Sodišče je sicer danes tudi tri soobtožene znova obsodilo. Gordana Getoš Magdić je dobila štiri leta zapora, Dino Kontić in Zdravko Dragić pa po tri leta zapora, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

To je bil prvi primer na Hrvaškem, da so v celoti ponovili sojenje, potem ko so obtoženci že prestajali ali prestali zaporne kazni.