Gorski Karabah naj bi zapustilo 120.000 ljudi. Pašinjan nakazal odmik od Rusije

Svet 24. Sep 202318:36 0 komentarjev
Gorski Karabah
Begunka iz Gorskega Karabaha (Irakli Gedenidze/REUTERS)

Armenija je sprejela prve begunce iz Gorskega Karabaha. Armenski premier Nikol Pašinjan je sporočil, da so pripravljeni sprejeti vseh 120.000 beguncev, kolikor jih namerava zapustiti območje, in nakazal na odmik od tesne zaveznice Rusije.

Armenija je danes sprejela prvo skupino beguncev iz Gorskega Karabaha po napadu Azerbajdžana na to separatistično regijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina nekaj deset ljudi je vstopila v armensko vas Kornidzor mimo azerbajdžanskih mejnih stražarjev, tam pa so jih registrirali uradniki armenskega zunanjega ministrstva. V skupini so bile predvsem ženske, otroci in starejši, poroča AFP. Separatisti so pred tem napovedali, da bodo civiliste, ki so v nedavnem nasilju ostali brez strehe nad glavo, premestili v Armenijo s pomočjo ruskih mirovnih sil, ki so v regiji od šesttedenske vojne leta 2020. Azerbajdžan se je medtem zavezal, da bo uporniškim borcem, ki bodo odložili orožje, omogočil odhod v Armenijo po koridorju Lačin.

Azerbajdžan je, spomnimo, po več mesecih napetosti z Armenijo v torek sprožil t. i. protiteroristično operacijo v Gorskem Karabahu, regiji z večinsko armenskim prebivalstvom, ki je mednarodno priznana kot del Azerbajdžana. Končal jo je dan kasneje, ko so armenski separatisti privolili v prekinitev ognja in pogovore o reintegraciji.

Gorski Karabah
Begunci iz Gorskega Karabaha (Irakli Gedenidze/REUTERS)

Odmik od Rusije

V Armenijo naj bi nameravalo oditi okoli 120.000 etničnih Armencev iz Gorskega Karabaha, ker se bojijo etničnega čiščenja, ocene oblasti v regiji navajajo tuje agencije. Armenski premier Nikol Pašinjan je v današnjem televizijskem nagovoru narodu dejal, da je Armenija pripravljena sprejeti vse begunce. Obenem je nakazal tudi velik zunanjepolitični odmik od Rusije, poroča AFP.

Potem ko Moskva ni želela vstopiti v najnovejši konflikt, je Pašinjan namreč dejal, da so se varnostna zavezništva, v katerih je sodelovala Armenija, izkazala za neučinkovita. S tem je izrazil jasno kritiko na račun Moskve, ključne zaveznice Erevana. Dodal je tudi, da bi se morala Armenija pridružiti Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) – sodišču, ki je izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi njegovih dejanj v Ukrajini.

Armenija je mednarodni skupnosti v soboto očitala, da ni ukrepala v zvezi z nedavno vojaško operacijo Azerbajdžana v Gorskem Karabahu. Armenski zunanji minister Ararat Mirzojan pa je v govoru v Generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku pozval k misiji ZN, ki bi spremljala razmere na terenu.

Po podatkih armenskih virov je v nedavni vojaški operaciji Azerbajdžana v Gorskem Karabahu umrlo več kot 200 ljudi, prek 400 pa jih je bilo ranjenih. Številni Armenci Rusiji, ki ima na območju nameščene tudi svoje vojake, očitajo, da jih je zapustila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!