Gutterres: Dogovor o izvozu žita šele začetek diplomatskih podvigov

Svet 18. Avg 202219:401 komentar
Delite:
Antonio Guterres
Foto: Maxim Shipenkov/REUTERS

V Lvovu na zahodu Ukrajine je potekalo trilateralno srečanje ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa. Ta je po sestanku dejal, da je dogovor o izvozu žita šele začetek diplomatskih podvigov in pozval h končanju vojne v Ukrajini.

Guterres je pozval vse vpletene strani k nadaljevanju prizadevanj in dodal, da je potreben “duh kompromisa”. O ruski invaziji na Ukrajino je generalni sekretar ZN dejal, da je privedla do smrti, uničenja in hudih kršitev človekovih pravic, poročajo tuje agencije. Poleg dogovora o izvozu žita so se v Lvovu med drugim dotaknili tudi vprašanj v zvezi z jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je pod nadzorom ruskih sil.

Erdogan se je v komentarjih po srečanju dotaknil obstreljevanja te nuklearke in opozoril na nevarnost “novega Černobila”. Njegovim opozorilom se je pridružil tudi Guterres, ki je opozoril, da bi bila kakršnakoli poškodba jedrske elektrarne samomorilsko dejanje. Zahteval je umik vseh vojaških sil iz območja elektrarne in dejal, da rešitev za varnost elektrarne vidi v dogovoru, ki bi območje razglasil za civilno infrastrukturo.

Erdogan je poleg tega Ukrajini zagotovil, da je Turčija na njeni strani. Zelenski je turškega predsednika ob njegovem obisku Ukrajine pohvalil in dejal, da je to “znak močne podpore mogočne države”. Turški predsednik je izrazil prepričanje, da bi se mir v Ukrajini moral doseči za pogajalsko mizo in dodal, da se bo o tem pogovoril tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Sestankujoči so se dotaknili tudi vprašanj v zvezi z julijskim napadom na zapor z ukrajinskimi vojnimi ujetniki v Donbasu. Guterres je glede napada, za katerega se sprti strani medsebojno obtožujeta, napovedal izvidniško misijo, ki jo bo vodil brazilski general Carlos dos Santos Cruz. “Zdaj si bomo še naprej prizadevali za pridobitev potrebnih zagotovil, da bi zagotovili varen dostop do kraja in vseh drugih (…) lokacij,” je dejal Guterres.

Generalni sekretar ZN bo v petek predvidoma obiskal še ukrajinsko pristaniško mesto Odesa, nato pa se bo v soboto odpravil v Turčijo. Tam bo pred vrnitvijo v New York obiskal skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz žita z območja ob Črnem morju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar