Hladen tuš za Istro: “Takšnih rdečih številk ne pomnimo”

Gospodarstvo 24. Avg 202310:56 17 komentarjev
Kopalci na hrvaški plaži
PROFIMEDIA

V Istri so zaskrbljeni zaradi manjšega obiska do 20. avgusta v primerjavi z lanskim letom, največ sivih las pa povzroča manko nemških gostov – teh je bilo približno 10 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Je pa v Istri vse več Slovencev, Avstrijcev in Romunov. Direktor poreške turistične skupnosti sicer ne pomni, da bi bil Poreč kdaj v "takšnih rdečih številkah, kot je letos". Meni, da so za manjši obisk krive tudi višje cene, a po drugi strani so prihodki precej večji od lanskih.

Najnovejše številke turističnega obiska na Hrvaškem nekaj sivih las povzročajo v Istri. Po navedbah Turistične skupnosti Istra je bil obisk do 20. avgusta nekoliko slabši kot v istem obdobju lani.

Po poročanju Jutarnjega lista jih najbolj skrbi manko nemških turistov. Večje istrske destinacije, razen Umaga, opažajo približno desetodstotni upad nemških gostov.

Po zadnjih statistikah Turistične skupnosti Istrske županije je Istra do 20. avgusta v primerjavi z lanskim obdobjem imela dva odstotka manj nočitev (5,8 milijona) in odstotek manj prihodov (789 tisoč). Štiriodstotni upad nočitev opažajo v Rovinju, v Poreču dvoodstotnega, največji upad je v Medulinu, in sicer sedemodstotni. Medtem v Pulju ostaja število nočitev na isti ravni kot lani. Ugodne številke zaznavajo v Umagu, kjer imajo triodstotni porast obiska.

Hrvate pesti predvsem manko gostov iz Nemčije, na vrhuncu turistične sezone jih je bilo deset odstotkov manj kot lani. Osemodstotni upad beležijo tudi pri gostih iz Nizozemske, za dva odstotka manj je gostov iz Italije in odstotek manj gostov iz Češke.

Medtem je bilo v Istri za pet odstotkov več Avstrijcev in šest odstotkov več Slovencev. Kot pišejo hrvaški mediji, so presenetili Poljaki, ki so zabeležili 17-odstotno rast nočitev, in Madžari s 25-odstotno rastjo. Precej je tudi romunskih turistov, ki so v Istri imeli kar 42 odstotkov več nočitev kot lani.

“Sezona je dobra, a ne rekordna. Avgust ni na ravni lanskega iz več razlogov. Prvi razlog je, da so med epidemijo gostje prihajali z nakopičenim kapitalom, zato so več zapravljali. Letos so se odprle druge turistične destinacije, tudi na Hrvaškem, zato so se gostje razkropili,” je najnovejšo statistiko komentiral direktor poreške turistične skupnosti Nenad Velenik. Po njegovih besedah so eden od krivcev za manjši obisk višje cene. “A gre za manjši upad, ne gre za nič drastičnega, ne gre za črne napovedi, ampak številke, ki smo jih načrtovali,” je dodal Velenik.

PROFIMEDIA

Po njegovih opažanjih so prihodki veliko boljši od lanskih, predvsem na račun višjih cen. To pa je verjetno povzročilo nekoliko manjši obisk avgusta, ko so cene “namestitev najvišje, zato so verjetno nekateri gostje izbrali druge destinacije”.

“Najslabše so se odrezale zasebne namestitve. Na trenutne razmere in cene so se hitro odzvali hoteli, ki so imeli nekoliko boljše številke,” je povedal Velenik in dodal, da ne pomni, ali je bil kdaj Poreč v “takšnih rdečih številkah, kot je letos”. Poudaril je še, da je letošnja sezona v Istri netipična, in ocenil, da tudi naslednja ne bo veliko drugačna.

Kopalci na hrvaški plaži
PROFIMEDIA

Medtem Sanje Cinkopan Korotaj s puljske turistične skupnosti ne preseneča manjši obisk Nemcev. “Bilo je pričakovano, da se bodo Nemci po epidemiji vrnili na druge destinacije. Upad v Pulju ni dramatičen, nekatera druga območja so v porastu, in verjamem, da bomo na koncu imeli zelo dobro sezono,” je povedala Cinkopan Korotaj.

Nižje avgustovske številke sicer ne vplivajo na skupen turistični promet Istre. “Če opazujemo prihode od začetka leta do 20. avgusta, je bilo v Istri še vedno štiri odstotke več turistov kot lani (3,5 milijona), ki so ustvarili dva odstotka več prenočitev (21,6 milijona),” je ocenila Cinkopan Korota in izpostavila dobro predsezono.

Na Hrvaškem je bilo do 20. avgusta skoraj 15 milijonov prihodov in 78,6 milijona prenočitev, kar v primerjavi z lanskim letom predstavlja osemodstotno rast, tako v nočitvah kot obisku. Po podatkih Hrvaške turistične skupnosti so gosti s trgov Nemčije (16 milijonov nočitev), Hrvaške (9,6 milijona nočitev), Slovenije (8,4 milijona nočitev), Avstrije (5,9 milijona nočitev) in Poljske (5 milijonov nočitev).

Po teh številkah so skupno vse jadranske županije še vedno na zeleni veji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje