Hrvaška predraga za Hrvate, tuji turisti pa navdušeni

Svet 22. Jun 202209:51 > 09:57 1 komentar
Hrvaška plaža
PROFIMEDIA

Hrvaška je država, ki živi od turizma, kar dokazuje tudi število, da je na voljo 1,2 milijona postelj v okoli 107.000 apartmajih in počitniških hišah. K našim sosedom na počitnice pridejo ljudje z vsega sveta, a za povprečno hrvaško družino sedem dni dopusta v Dalmaciji ali Istri pomeni varčevanje skozi celo leto.

Dalmacija je že zdaj nabito polna. Število počitniških apartmajev iz leta v leto narašča, kljub temu pa je na vrhuncu sezone težko najti prosto ležišče.

Večina Hrvatov je na glavnem dopustu avgusta – to je takrat, ko nočitev na Korčuli in Visu ne pade pod 150 evrov. Avgusta bi štiričlanska družina v Splitu, Vodicah, Zadru ali Makarski za pet do sedem nočitev odštela okoli pet tisoč kun (okoli 665 evrov). Če prištejemo še hrano in pijačo, teden dni na morju za družino pomeni dve povprečni hrvaški plači.

Tisti, ki ne oddajajo stanovanj, komaj čakajo, da se poletje konča, tisti, ki jih imajo, pa pravijo: gost se sam odloči, kje bo spal in za koliko denarja. “Bodi na zraku, kaj boš počel v sobi? Apartma je zato, da spiš, tam pustiš stvari, ješ in zvečer pogledaš malo televizije. To ima vsak apartma s tremi ali štirimi zvezdicami. Jaz oddajam stanovanje v Diklu, posel gre dobro,” je za dnevnik.hr povedal najemodajalec Ivan iz Zadra.

Sodeč po anketi, ki jo je opravil dnevnik.hr, so turistom vseeno pomembne druge stvari. “Klima, pogled na morje, balkon ali terasa ter čist apartma. To je to!” je dejala Greta iz Litve. Tuji turisti se ne ozirajo na ceno, hvalijo domačine. Pravijo, da jih to, kar rezervirajo, tudi pričaka. “Fotografije smo videli na spletu. Ko smo prišli v apartma, nas je pričakalo točno to,” pravi tudi Mya iz Malezije. “Ko je lastnik izvedel, od kod sem, me je peljal na brezplačno turo. Komunikacija je odlična,” pa trdi Kanye iz ZDA.

Vsi sogovorniki hrvaškega portala so za nastanitev plačali od 60 do 150 evrov na noč, iskali in našli pa so jo na preverjenih stvareh. Do nevšečnosti pride, pravi turistični delavec iz Dubrovnika, ko te strani zaobidemo. “Bolj kot gost išče mimo preverjenih kanalov, v večjo luknjo lahko pade. Najdejo tudi stanovanja, ki se jih lahko sramujemo,” je dejal direktor turistične agencije, Nino Dubretić. V središču Aten lahko v sredini avgusta najdeš tudi namestitev za okoli 50 evrov na noč, v osrčju Dalmacije pa je to praktično nemogoče. Grčija je zato precej privlačna destinacija z goste za Balkana.

Nekateri najemodajalci so to sezono po pandemiji sicer začeli z nižjimi cenami, ko pa so videli, da je interes velik, so cene zvišali in odpovedali že narejene rezervacije. A takšni primeri naj bi bili redki, so v združenju najemodajalcev zatrdili za dnevnik.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje