Hrvaško novinarsko društvo obsodilo napade Plenkovića na medije

Svet 31. Maj 202120:30 0 komentarjev
Andrej Plenković
Johanna Geron/REUTERS

Hrvaški premier Andrej Plenković je ostro napadel nekatere hrvaške komercialne televizijske hiše. Najnovejši verbalni napad je ostro obsodilo Hrvaško novinarsko društvo.

Komercialnim televizijam je hrvaški premier Andrej Plenković očital, da so pred prvim krogom lokalnih volitev 16. maja namenoma napačno izgovarjali ime kandidata HDZ za župana Zagreba Davorja Filipovića, univerzitetnega profesorja in enega najbolj znanih hrvaških sociologov Dražena Lalića pa je označil za plačanca, ki nastopa na televizijah, da bi blatil kandidate HDZ.

Hrvaško novinarsko društvo ostro obsodilo napad

Hrvaško novinarsko društvo (HND) je ostro obsodilo najnovejši verbalni napad predsednika hrvaške vlade na medije. Samo nekaj ur po tistem, ko je razglasil kolosalno zmago HDZ na lokalnih volitvah, je hrvaški premier medije obtožil, da so “plačanci, ki pljuvajo po eni politični opciji”, je v odzivu navedlo Hrvaško novinarsko društvo (HND).

HND je v sporočilu za javnost obsodilo tudi Plenkovićevo “vpletanje v uredniško politiko nacionalnih komercialnih televizij RTL, Nova TV in N1 Hrvaška”, kot tudi to, da je napadel novinarje in analitike, ki so spremljali kampanjo za hrvaške lokalne volitve.

V HND in sindikatu novinarjev Hrvaške (SNH) menijo, da so nedopustne “odprte grožnje najmočnejšega politika na Hrvaškem” vsem novinarkam in novinarjem ter medijem, ki niso na njegovi in ideološki liniji HDZ. Ocenili so, da to ne more biti diskurz premierja civiliziranih in demokratičnih držav članic EU.

Ni prvič, da “maščevalni prst” usmerja proti novinarjem

Kot so spomnili, danes ni bilo prvič, da Plenković svoj “maščevalni prst” usmerja proti novinarjem, ki niso po njegovem okusu in merilih. Tudi v današnjih Plenkovićevih izjavah vidijo “odprto ambicijo”, da bi skupaj s HDZ v celoti nadziral javni prostor in določal meje svobode medijev na Hrvaškem.

Po odzivu Plenkovića dobili tudi grožnje

Na novinarsko vprašanje, zakaj zavrača povabila za intervju na televiziji N1 Hrvaška, je Plenković odgovoril, da bi morali imeti plakat, da gre za “ideološko televizijo”. Na to se je odzval direktor N1 Hrvaška Tihomir Ladišić. Kot je zapisal na Twitterju, so v redakciji le nekaj minut pozneje že dobili prva grozilna sporočila.

Objavo s Plenkovićevimi besedami o “ideološki televiziji” je na Twitterju delil tudi novinar N1 Hrvaška Domagoj Novokmet. Novinarjev zapis pa je nato delil tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša. Novokmet se je ob tem vprašal, ali se slovenski premier strinja z njim ali s svojim nedavnim gostiteljem Plenkovićem. Janša se je namreč v soboto na povabilo hrvaškega premierja udeležil slovesnosti ob hrvaškem dnevu državnosti.

Napade hrvaškega predsednika vlade je na N1 Hrvaška analiziral tudi politolog Ivan Rimac. “Mediji so pokazali, da so neodvisni, kritični in podajajo resnične informacije, ne glede na to, kako jih je Plenković želel predstaviti. Današnji napad je popolnoma brez argumentov, ker je javnost že dolgo nazaj spoznala, kakšen je kandidat HDZ za župana Zagreba,” je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!