Hutijevci raketirali kitajski tanker, čeprav naj kitajskih ladij ne bi napadali

Svet 24. Mar 202418:08 2 komentarja
hutijevci, rdeče morje
Britanska ladja, ki so ju hutijevci napadli februarja (Foto: Profimedia)

Jemenski uporniki hutijevci so pred obalo Rdečega morja napadli kitajski tanker, ki je plul pod zastavo Paname. Napad ni povzročil večje škode. Hutijevci, ki iz solidarnosti s Palestinci v Gazi od novembra lani izvajajo napade na ladje v Rdečem morju, so sicer doslej trdili, da kitajskih ladij ne bodo napadali.

Jemenski uporniki hutijevci so pred obalo Rdečega morja napadli kitajski tanker, ki je plul pod zastavo Paname, so na družbenem omrežju X sporočili iz osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom).

Zatrdili so, da napad ni povzročil nobene škode ter da je ladja lahko plula naprej, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah Centcoma in britanske mornarice je na tankerju sprva izbruhnil požar, ki ga je posadki uspelo pogasiti v 30 minutah, ladja pa sedaj pluje proti Indiji.

Odgovornosti za napad, ki se je zgodil 23 navtičnih nmilj od jemenskega pristanišča Moka, sprva sicer ni prevzel nihče. Centcom je kasneje sporočil, da so hutijevci proti tankerju sprva izstrelili štiri balistične rakete, ki so tanker zgrešile. Ladjo z imenom Huang Pu je zadela peta balistična raketa.

Po navedbah poročila pomorske varnostne agencije Ambrey so hutijevci trdili, da kitajskih ladij ne bodo napadali. Tanker Huang Pu je februarja letos spremenil registracijske podatke, vključno z imenom in operaterjem. Pred spremembo podatkov je bil tanker registriran pri britanskem podjetju Union Maritime Ltd, katerega ladje so hutijevci pred tem že napadli.

Hutijevci iz solidarnosti s Palestinci v Gazi, ki trpijo zaradi izraelskega obleganja, od novembra lani izvajajo napade na ladje v Rdečem morju. Nanje se z lastnimi napadi in operacijami proti upornikom v Jemnu odzivajo zlasti sile ZDA in Velike Britanije, ločeno operacijo za zaščito ladijskega prometa v Rdečem morju pa je februarja vzpostavila tudi EU.

V Jemnu, ki je ena od najbolj obubožanih držav na svetu, potekajo tudi množični protesti v podporo Palestincem.

propalestinske demontracije v Jemnu
Propalestinske demontracije v Jemnu, 15. 3. 2024 (Foto: Profimedia)

Hutijevci so tudi v stikih s Hamasom. Vodja hutijevcev Abdul Malik al Huti je nedavno napovedal, da bodo jemenski uporniki razširili svoje operacije proti ladjam v Rdečem morju in Adenskem zalivu, ki se zaradi napadov vse bolj izogibajo temu območju in plujejo okrog južnoafriškega Rta dobrega upanja.

Hutijevci, Hamas in Islamski džihad so sicer del t. i. osi odpora, ki jo podpira Iran, regionalnega zavezništva skupin proti Izraelu in ZDA. Zavezništvo vključuje tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah in oborožene skupine v Iraku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje