Indonezija kot prva odobrila cepivo ameriškega podjetja Novavax

Svet 01. Nov 202123:26 0 komentarjev
Novavax
PROFIMEDIA

Indonezija, ki jo je pandemija covida-19 hudo prizadela, je kot prva država sveta odobrila cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Novavax. Kot so danes sporočili iz podjetja, si je Indonezija s tem kot prva pridobila dostop do cepiva, ki ga bodo proizvajali v Indiji pod imenom Covovax.

Indonezija si v boju proti covidu-19 prizadeva pridobiti ustrezne zaloge cepiva za svojih 270 milijonov prebivalcev. Cepivo uporablja drugačno tehnologijo od tistih, ki so že na splošno odobrena in v uporabo po vsem svetu. Za razliko od mRNA cepiv BioNTech/Pfizer, Moderna in Curevac Novavaxovo cepivo z dvema odmerkoma temeljni na bolj tradicionalni tehniki izdelave cepiv in uporablja beljakovine za prenos neškodljivih delcev novega koronavirusa za nastanek imunske reakcije.

Poleg tega je moč cepivo hraniti pri višjih temperaturah kot ostala cepiva, in sicer pri temperaturah od 2 do 8 stopinj Celzija, kar olajša njegov transport in shranjevanje, zlasti v državah v razvoju. “Prva odobritev Novavaxovega cepiva proti covidu-19 odraža našo zavezanost pravičnemu globalnemu dostopu in bo pokrila potrebe Indonezije, ki si kljub temu, da je četrta najbolj naseljena država sveta, še naprej prizadeva za zagotovitev zadostnega števila cepiva za svoje prebivalstvo,” je dejal izvršni direktor Novavaxa Stanley Erck. Cepivo bo izdeloval indijski Serum Institute (SII), dobava cepiva pa se bo začela “takoj”, so še sporočili iz Novavaxa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!